Επιχειρήσεις

Γαλλογερμανικά εμπόδια στη Huawei


Νέα προβλήματα αντιμετωπίζει η Huawei καθώς η Deutsche Telekom ανακοίνωσε πως θα επανεξετάσει τη στρατηγική της για την επιλογή προμηθευτών ενώ η γαλλική Orang ανακοίνωσε πως δεν θα επιλέξει τα προϊόντα της κινεζικής εταιρείας για την ανάπτυξη του επόμενης γενιάς δικτύου κινητής τηλεφωνίας.

Η  Deutsche Telekom, στον όμιλο της οποίας περιλαμβάνεται και ο ΟΤΕ, σχολίασε στο Reuters πως λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψιν «τη συζήτηση που διεξάγεται παγκοσμίως για την ασφάλεια του εξοπλισμού που παράγεται από Κινέζους κατασκευαστές» και πως επανεξετάζει τη στρατηγική της αναφορικά με την προμήθεια εξοπλισμού. Ουσιαστικά ο μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός πάροχος της Ευρώπης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να βάλει την Huawei στη μαύρη λίστα και να καλύψει τις ανάγκες της σε εξοπλισμό από τη σουηδική Ericsson, τη φινλανδική Nokia και την αμερικανική Cisco.

Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ φέρονται να έχουν ζητήσει από την  Deutsche Telekom να δώσει διαβεβαιώσεις πως δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει εξοπλισμό της Huawei. Η Ουάσιγκτον φέρεται να έχει προειδοποιήσει πςω στην αντίθετη δεν θα εγκρίνει τη απορρόφηση από την T-Mobile -την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας που λειτουργεί η γερμανική εταιρεία στις ΗΠΑ-, της Sprint που ανήκει στην ιαπωνική Softbank.  Στην πράξη η Deutsche Telekom εμφανίζεται να κάνει μία σημαντική παραχώρηση προς την αμερικανική κυβέρνηση, αν και γνωρίζει πως ο περιορισμός των κατασκευαστών μπορεί να ανεβάσει σημαντικά το κόστος ανάπτυξης των δικτύων νέας γενιάς.

Σε δηλώσεις του στο Reuters ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ δήλωσε πως «κάθε προϊόν που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί στη Γερμανία πρέπει να είναι ασφαλές» και αρνήθηκε να μπει σε λεπτομέρειες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν ενημερώσει τις χώρες της Δύσης πως ο εξοπλισμός που διαθέτει η Huawei στους τηλεπικοινωνιακές εταιρείες μπορεί να διαθέτει κρυφές «Κερκόπορτες» για τη διενέργεια υποκλοπών.

Το μήνυμα της Orange, σημαντικό ποσοστό στην οποία διατηρεί το γαλλικό Δημόσιο, ήταν σαφές, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Στεφάν Ρισάρντ δήλωσε σε δημοσιογράφους πως «δεν εκτιμούμε πως θα προσκαλέσουμε την  Huawei για το δίκτυο 5G… Συνεργαζόμαστε με τους παραδοσιακούς συνεργάτες μας, την Ericsson και την Nokia».

H Huawei απάντησε σχολιάζοντας πως ποτέ δεν ήταν προμηθευτής της Orange στη Γαλλία και πως περιμένει να προσκληθεί για την ανάπτυξη δικτύων 5G  για λογαριασμό θυγατρικών της Orange σε άλλες χώρες. Ωστόσο ο κ. Ρισάρντ παραδέχθηκε πως τόσο οι γαλλικές αρχές όσο και η ίδια η Orange έχουν αρνητική άποψη για την Huawei.