Διεθνή

Συνελήφθη ο ιστορικός ηγέτης της ETA


Επί 17 χρόνια καταζητούνταν ο ιστορικός ηγέτης της αυστονομιστικής βασικής οργάνωσης ΕΤΑ, που είχε πραγματοποιήσει πολλές αιματηρές επιθέσεις στην Ισπανία. Κατάφερνε να διαφεύγει, αν και η οργάνωση είχε διαλυθεί από πέρυσι, ενώ πολλά χρόνια πριν είχε ουσιαστικά αδρανοποιηθεί.

Χθες ο Χοσού Τερνέρα - ή  Χοσέ Αντόνιο Ουρουτικοετσέα Μπενγκοετσέα, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα - συνελήφθη στη Σαλάνς των γαλλικών Αλπεων, όπου διέμενε τον τελευταίο καιρό, χρησιμοποιώντας ένα άλλο ψευδώνυμο.

Οι μυστικές υπηρεσίες τον εντόπισαν και για τη σύλληψη του οργανώθηκε επιχείρηση της αστυνομίας, σε συνεργασία με τη γαλλική Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφαλείας και τις ισπανικές μυστικές υπηρεσίες.

 Ο Τερνέρα πέρασε στην παρανομία το 2002 για να αποφύγει τη σύλληψη και δίωξη για τον ρόλο που κατηγορείται ότι είχε στην επίθεση κατά του στρατοπέδου της Εθνοφυλακής στη Σαραγόσα το 1987. Σε εκείνη την επίθεση είχαν σκοτωθεί 11 άτομα, ανάμεσά τους και πέντε παιδιά.

Μέχρι τότε θεωρούνταν πολιτικό στέλεχος που δεν συμμετείχε στο ένοπλο σκέλος της ΕΤΑ. Ομως η ισπανική δικαιοσύνη απεφάνθη ότι είχε ανάμειξη στις στρατιωτικές επιχειρήσεις την περίοδο που η βασική οργάνωση πραγματοποίησε πολλές βομβιστικές ενέργειες και αιματηρές επιθέσεις,

Η ΕΤΑ διαλύθηκε πέρυσι και ο ιστορικός της ηγέτης είχε αναγνώσει την «τελική ανακοίνωση» για την διάλυση της οργάνωσης τον Μάιο του 2018. Το ηχητικό ντοκουμέντο είχε αναρτηθεί στην πλατφόρμα της βασκικής εφημερίδας Gara στο Ιντερνετ

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Τερνέρα είναι σοβαρά άρρωστος.