Ελλάδα

«Γαϊτανάκι» ευθυνών για το μπλακάουτ-Αποκαλυπτήρια αποτυχίας 


Μιάμιση μέρα πυκνής χιονόπτωσης ήταν αρκετή για να παραλύσει η μισή Αττική, με το άνευ προηγουμένου-σε αυτή την τεράστια έκταση και διάρκεια-αποτέλεσμα 250.000 νοικοκυριά να βρεθούν ακόμα και περισσότερες από 24 ώρες χωρίς ρεύμα, εν μέσω ψύχους και με τα προβλήματα να μην έχουν ακόμα αποκατασταθεί σε δεκάδες περιοχές.   

Ταυτόχρονα, η σφοδρή-αλλά όχι πρωτόγνωρη-κακοκαιρία ανέδειξε την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού στο σύνολό του και ειδικότερα αποκάλυψε τις σοβαρές αδυναμίες ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΗ, εξαιτίας στρατηγικών κυβερνητικών επιλογών. Αδυναμίες, που γίνονται ορατές δια γυμνού οφθαλμού σε περιπτώσεις συναγερμού. 

Χαρακτηριστικά, τεχνικοί κάνουν λόγο για υποστελέχωση του ΔΕΔΔΗΕ εν όψει της ιδιωτικοποίησής του, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η έγκαιρη αποκατάσταση των βλαβών, ειδικά όταν είναι πολλές, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του εναπομείναντος προσωπικού. Ο ΓΓ της Ενωσης Τεχνικών Ελλάδας της ΔΕΗ, Στέφανος Κουνούκλας, μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα» απέδωσε το πρόβλημα και στην έλλειψη προσωπικού, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια συνταξιοδοτήθηκαν 2.000 εργαζόμενοι και προσλήφθηκαν μόλις 540.

Απόδειξη, της προφανούς αδυναμίας του ΔΕΔΔΗΕ να αντιμετωπίσει τα πολυάριθμα προβλήματα, ειδικά στα δίκτυα μέσης τάσης, είναι η χθεσινοβραδυνή κυβερνητική απόφαση να ενεργοποιηθεί ο στρατός, προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια στα συνεργεία.  

Οι ίδιοι κύκλοι επισήμαναν και την έλλειψη του αναγκαίου εκσυγχρονισμού και βελτίωσης του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος, του οποίου η αντοχή δοκιμάζεται σκληρά σε περιόδους κρίσεων. Είναι ενδεικτικό το βραχυκύκλωμα τη νύχτα μετασχηματιστή μέσης τάσης στην Κάτω Κηφισιά, που βύθισε στο σκοτάδι των βορείων προαστίων. 

Από κυβερνητικής πλευράς γίνεται προσπάθεια οι εκτεταμένες και πολύωρες διακοπές ρεύματος κυρίως στα βόρεια προάστια να αποδοθούν στις ζημιές του δικτύου από τις εκατοντάδες πτώσεις δένδρων εξαιτίας της χιονόπτωσης. Ωστόσο, ανάλογης έκτασης πτώσεις δένδρων, σημειώθηκαν και σε παλαιότερες κακοκαιρίες στην Αττική, χωρίς το τωρινό πρωτοφανές μπλακάουτ. 

Επίσης, παρατηρείται «γαϊτανάκι» ευθυνών για το μπλακάουτ, με παράγοντες του κυβερνώντος κόμματος να δείχνουν και προς τοπικούς άρχοντες, καταλογίζοντάς τους κυρίως ότι δεν φρόντισαν για την έγκαιρη κοπή δένδρων. 

Περνώντας στην αντεπίθεση, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης κάλεσε τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) να αναλάβει τις ευθύνες του για τις διακοπές ρεύματος, με αφορμή αναφορές που έκαναν λόγο για ευθύνη της Περιφέρειας. «Είναι ψέμα ότι δεν υπήρχε προσβασιμότητα για να επιδιορθωθούν βλάβες, στην Πεύκη, στη Λυκόβρυση στο Ψυχικό, στο Μαρούσι. Παραμύθια ότι ήταν κλειστοί οι δρόμοι. Όλη η Ελλάδα δεν είναι ο Διόνυσος», ανέφερε ο περιφερειάρχης, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Υπήρχαν δέντρα πλησίον ρεύματος που δεν κλαδεύονταν για 3-4 μήνες από τον ΔΕΔΔΗΕ στην καλύτερη περίπτωση και στη χειρότερη δεν ερχόταν καθόλου, ανέφερε ο Γιώργος Πατούλης ανατρέχοντας όπως τόνισε και στην εποχή που ήταν δήμαρχος. Οι Δήμοι έχουν την ευθύνη για τα δέντρα αλλά όχι αυτά που είναι πλησίον σε κολώνες ηλεκτροδότησης υποστήριξε και επέκρινε τον ΔΕΔΔΗΕ ότι δεν έκανε τίποτα προληπτικά για κοπή κλαδιών.

Μάνος: Γενική διάλυση 

Εν μέσω εκτεταμένου μπλακάουτ προκάλεσε αίσθηση η ανάρτηση του πρώην υπουργού Στέφανου Μάνου, με σαφείς αιχμές κατά της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι είναι μόνιμος κάτοικος της Εκάλης από τα παιδικά του χρόνια και πρώτη φορά έρχεται αντιμέτωπος με τέτοια "γενική διάλυση" λόγω κακοκαιρίας. "Είμαι ήδη 36 ώρες χωρίς ηλεκτρικό άρα χωρίς θέρμανση και 12 ώρες χωρίς ύδρευση. Πληροφόρηση μηδέν. Έτσι φαντάζονται την κανονικότητα;" έγραψε χαρακτηριστικά.

Ακόμα πολλά προβλήματα 

Με νεώτερη ανακοίνωσή του πριν λίγο ο ΔΕΔΔΗΕ κάνει γνωστό ότι πολλές περιοχές της Αττικής εξακολουθούν να μην έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, μολονότι οι χιονοπτώσεις έχουν σταματήσει από το βράδυ. Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ μέχρι αυτή την ώρα έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές σε 15 γραμμές μέσης τάσης σε σύνολο 43 γραμμών που παρουσιάζουν προβλήματα, σε τμήμα των περιοχών Διόνυσος, Αγ. Στέφανος, Μαρούσι, Νέα Ιωνία, Νέο Ψυχικό, Παλαιό Ψυχικό, Φιλοθέη, Παπάγου, Πετρούπολη, Κεφαλάρι, Πολιτεία, Πεύκη, Βριλήσσια, Γλυκά Νερά, Κάτω Κηφισιά, Εκάλη και Νέα Ερυθραία

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ετικέτες ΔΕΗ