Πολιτική

Γ. Βαρουφάκης: Παρών στις εκλογές, στη δημοσιότητα τα πρακτικά των Eurogroup


Για όλους και για όλα μίλησε ο πρώην Υπουργούς Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης απαντώντας σε ερωτήσεις αναγνωστών του ThePressProject δηλώνοντας το παρόν για τις επόμενες εκλογές μέσω του Diem25 ενώ δεν απέκλεισε και την συνεργασία με την Ζωή Κωναταντοπούλου. «Θα συνεργαστούμε με όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς σε όλη την Ευρώπη που αρνούνται την υποταγή στις πολιτικές της Τρόικας και παράλληλα αρνούνται τις σειρήνες που μας καλούν στην επιστροφή στο Έθνος/Κράτος, σε κάποιον αριστερό εθνικισμό», είπα χαρακτηριστικά. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και τα πεπραγμένα, δηλαδή επί θητείας το, σχολιάζοντας πως θα δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά των Eurogroup που συμμετείχε. Μεταξύ άλλων επεσήμανε πως δεν μίλησε ποτέ για παράλληλο νόμισμα...

«Εργαζόμουν για την δημιουργία ενός παράλληλου συστήματος πληρωμών. Προεκλογικά είχαμε συμφωνήσει σε σχέδιο αποτροπής εκβιασμών από την Τρόικα που θα βασιζόταν στην αναδιάρθρωση των ομολόγων κατοχής της ΕΚΤ, σε δημιουργία παράλληλου συστήματος πληρωμών που θα παρείχε την απαραίτητη ρευστότητα σε ευρώ στην ελληνική οικονομία και σε άλλες πολιτικές που στόχο είχαν την κατάληξη σε ένα βιώσιμο οικονομικό και μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για την Ελλάδα», σημείωσε.

Σε ερώτηση για το περιβόητο Plan X είπε: «Ποτέ δεν στοχεύσαμε να εκβιάσουμε. Στόχος του σχεδίου αποτροπής (που δεν έχει καμία σχέση με το Plan X) ήταν η αντίδραση της νομίμως και δημοκρατικά εκλεγμένης ελληνικής κυβέρνησης σε μια απαράδεκτη παρέμβαση της Τρόικας να κλείσει τις ελληνικές τράπεζες τις οποίες η ίδια η ΕΚΤ είχε χαρακτηρίσει φερέγγυες. Το σχέδιο αποτροπής είχε στόχο να ενεργοποιηθεί μόνο εφόσον η Τρόικα παρανομήσει».

Κατά τον Γ. Βαρουφάκη, «η Τρόικα ήταν αυτή που εκβίαζε εξ αρχής την ελληνική κυβέρνηση, για να μην πω τις ελληνικές κυβερνήσεις πριν από τη δική μας. Την 3η μέρα που ήμουν στο υπουργείο ο πρόεδρος του Eurogroup με απείλησε ευθαρσώς ότι αν επιμείνουμε να θέλουμε να διαπραγματευτούμε την οικονομική πολιτιή της προηγούμενης κυβέρνησης η Τρόικα θα μας έκλεινε τις τράπεζες. Αυτός ήταν ο εκβιαστής ή για την ακρίβεια ο εκφραστής του εκβιασμού της ελληνικής δημοκρατίας».

Όπως τόνισε, «ως δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνησης είχαμε υποχρέωση να έχουμε ένα σχέδιο αποτροπής του εκβιασμού, ένα σχέδιο αποτροπής του κλεισήματος των τραπεζών, ένα σχέδιο αποτροπής των capital controls. Αν ήμασταν διατεθειμένοι όπως είχαμε συμφωνήσει να αντιδράσουμε στο αθέμιτο κλεισιμο τραπεζών από την κεντρική μας τράπεζα αναδιαρθρώνοντας τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που είχε στην κατοχή της η κεντρική μας τράπεζα, τότε για νομικούς λόγους και στο πλαίσιο της σύρραξης μεταξύ της ΕΚΤ και της Γερμανικής κεντρικής τράπεζας υπήρχε σημαντική πιθανότητα κατάρρευσης του προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης στο οποίο στηρίζεται η επιβίωση του Ευρώ. Για να το πω απλά: Αν ως κυβέρνηση παραμέναμε σταθεροί στην απόφασή μας να απαντήσουμε στην αθέμιτη και εκβιαστική κίνηση του κλεισίματος των τραπεζών με αυτή την αναδιάρθρωση των ομολόγων η Τρόικα θα είχε συμβιβαστεί με εμάς. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα παίρναμε ότι ζητούσαμε. Σημαίνει όμως ότι η συμφωνία μας με το Eurogroup θα γινόταν στη βάση ενός βιώσιμου οικονομικού και μεταρρυθμιστικού προγράμματος».

Για το ΔΝΤ ο Γ. Βαρουφάκης σχολίασε ότι: «η μόνη χώρα στην οποία το ΔΝΤ είχε μια σχετική επιτυχία ήταν η Πολωνία. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι σε εκείνη την περίπτωση η πολωνική κυβέρνηση κατάφερε να επιβάλει στο ΔΝΤ η ίδια την λίστα των διαρθρωτικών μέτρων για την ανάκαμψη της οικονομίας και όχι το ανάποδο. Και ας μην ξεχνάμε ότι στην περίπτωση της Ελλάδας αντιμετωπίζουμε κάτι χειρότερο από το ΔΝΤ: Την Τρόικα της οποίας το ΔΝΤ είναι ένα από τα προβληματικά μέρη».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις