Διεθνή

Γ. Κατρούγκαλος: Πείσαμε ότι οι ενέργειες της Τουρκίας αφορούν τα σύνορα, την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της ίδιας της Ε.Ε


«Η αξία της πρόσφατης απόφασης έγκειται ακριβώς στο ότι η Ε.Ε. περνά από τα λόγια στα έργα. Ελήφθη, για πρώτη φορά, σαφής απόφαση για μέτρα, και μάλιστα στοχευμένα και χωρίς καθυστέρηση, ως απάντηση στην κλιμακούμενη, παράνομη και προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας. Τα μέτρα αυτά κυμαίνονται από τα απλώς οικονομικά μέχρι αυτά που αφορούν τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης και Τουρκίας ή και κυρώσεις σε εμπλεκόμενα πρόσωπα και εταιρείες. Το Συμβούλιο θα εξετάσει τις εισηγήσεις της Επιτροπής και θα αποφασίσει, ανάλογα με το πώς θα συμμορφωθεί η Τουρκία. Ως προς το τελευταίο σκέλος της ερώτησής σας είναι ορθό ότι ορισμένοι εταίροι ήταν πιο διστακτικοί ως προς τη λήψη δραστικών μέτρων και άλλοι στήριξαν τις προτάσεις μας με μεγαλύτερη θέρμη. Όμως η απόφαση ήταν εντέλει ομόφωνη, γιατί τους πείσαμε όλους ότι οι ενέργειες της Τουρκίας δεν συνιστούν απλώς διμερή διαφορά, αλλά αφορούν τα σύνορα, την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της ίδιας της Ε.Ε.» αναφέρει ο ΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλος στη REAL NEWS.

Για το ενδεχόμενο μιας ανάλογης κίνησης της Τουρκίας στην περιοχή του Καστελλόριζου, απαντά:

« Έχουν σταλεί με τον τρόπο που πρέπει τα αναγκαία μηνύματα ώστε να μην υπάρξει παρόμοιο ενδεχόμενο. Οι διπλωματικές μας συμμαχίες η ενίσχυση του διεθνούς κύρους της χώρας μας αλλά και η αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεών μας έχουν καταστήσει το μήνυμα αυτό σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις. Βεβαίως παραμένουμε πάντα σε εγρήγορση, χωρίς φόβο ή ανησυχία. Οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς. Η φωνή της πατρίδας είναι δυνατή και σεβαστή».

Ερωτηθείς για το θέμα των υδρογονανθράκων σημειώνει:

«Σταθερό χαρακτηριστικό της τουρκικής πολιτικής παραμένει η στρατηγική αναθεωρητισμού έναντι των διεθνών συνθηκών. Διαχρονικά, η Τουρκία αισθάνεται ότι ασφυκτιά υπό τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και, αν μπορούσε, θα επέβαλλε πολιτική διαπραγμάτευση, υπό το κράτος της απειλής ισχύος για να τους αντικαταστήσει. Στο πλαίσιο αυτό, συντηρεί καθεστώς έντασης με την απειλή γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, επιδιώκοντας να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα. Η προσπάθεια αυτή είναι αλυσιτελής στον βαθμό που οι ενέργειές της αυτές καταγγέλλονται ομόφωνα ως παράνομες από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Η συνέχεια παρόμοιων προκλήσεων δεν αποφέρει όφελος στην Τουρκία για τη δημιουργία τετελεσμένων, εφόσον η διεθνής της καταδίκη και απομόνωση δεν της επιτρέπει να γκριζάρει από πλευράς διεθνούς δικαίου τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Η μοναδική διέξοδος προϋποθέτει διάλογο, στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας. Επιδιώκουμε και εμείς και η Κυπριακή Δημοκρατία να επιλύσουμε τις διαφορές μας και να οροθετήσουμε αμοιβαία την ΑΟΖ μας με την Τουρκία. Απαραίτητη προϋπόθεση, όμως γι' αυτό είναι ο σεβασμός και από την πλευρά της του Δικαίου της Θάλασσας».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις