Πολιτική

Γ. Δραγασάκης: Ορατή η φθορά της κυβέρνησης-μπορεί να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές


«Η φθορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ήδη ορατή και θα μεγαλώνει». Αυτό τόνισε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε ομιλία του χθες (26/2) στην Κόρινθο, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση μπορεί να υποχρεωθεί να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές, χάνοντας τον έλεγχο των εξελίξεων.

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του Γ. Δραγασάκη είναι τα ακόλουθα:

  • Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ηττήθηκε στις τελευταίες εκλογές άφησε όμως μία παρακαταθήκη που καθημερινά αναδεικνύεται η σημασία της, ιδίως όσο αποκαλύπτεται η ανικανότητα της σημερινής κυβέρνησης.
  • Παραλάβαμε μια Ελλάδα στο κενό, σε αδιέξοδο. Και παραδώσαμε μια Ελλάδα εκτός μνημονίων και  επιτροπείας, με την κοινωνία όρθια στο μέτρο που οι συνθήκες το επέτρεψαν.
  • Παραλάβαμε μια χώρα εντελώς αθωράκιστη, δημόσια ταμεία με ελλείμματα που δύσκολα επέτρεπαν τη καταβολή μισθών και συντάξεων. Και παραδώσαμε μια χώρα με ισχυρά αποθέματα στα δημόσια ταμεία ύψους 37 δισ. ευρώ, ικανά να μας θωρακίσουν από δυσάρεστους εξωγενείς αιφνιδιασμούς.
  • Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εφαρμόζει πολιτικές που όπου εφαρμόστηκαν δεν έφεραν λύσεις αλλά αδιέξοδα. Επιλέγει ένα μοντέλο ανάπτυξης χωρίς εργασιακά δικαιώματα και με χαμηλούς μισθούς. Επαναφέρει τις μνημονιακές πολιτικές χωρίς μνημόνια.
  • Δεν αντιμετωπίζει αλλά διευρύνει τις ανισότητες. Κατένειμε το 90% του δημοσιονομικού χώρου σε φοροαπαλλαγές σε κερδοφόρες επιχειρήσεις και στα μερίσματα και μόλις το 10% σε υγεία, παιδεία, πρόνοια. Δίνει πολλά σε λίγους, λίγα ή τίποτα στους πολλούς.
  • Πυροδοτεί τη κοινωνική ένταση και την πολιτική πόλωση, προσχηματικά στο όνομα της ασφάλειας. Εν τέλει έχουμε να κάνουμε με μια δεξιά παλινόρθωση.
  • Η κυβέρνηση δεν είναι βέβαιο ότι θα έχει τον έλεγχο των εξελίξεων. Μπορεί να υποχρεωθεί να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές.
  • Πρέπει να δώσουμε έμφαση στο δικό μας σχέδιο, να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα. Ο στόχος μας είναι να προετοιμαστούμε έγκαιρα ώστε να είμαστε σε θέση να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε την ψήφο και την εμπιστοσύνη του λαού όχι απλά για να κυβερνήσουμε αλλά και για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε ένα πρόγραμμα ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων και μεγάλων τομών, που θα αλλάξουν προς το καλύτερο τη ζωή της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Η Αριστερά δεν θέλει την εξουσία για την εξουσία. Αλλά για να αλλάξει τις συνθήκες της ζωής των πολλών. Για να προχωρήσει αναγκαίους μετασχηματισμούς στην κατεύθυνση της κοινωνικής δικαιοσύνης.  
  • Δεν πρέπει να στηριχτούμε στη φθορά των αντιπάλων μας ούτε πρέπει να διεκδικήσουμε μια ψήφο ανάθεσης. Πρέπει να διεκδικήσουμε όχι μόνο την ψήφο αλλά την εμπιστοσύνη και τη συμμετοχή των πολιτών από σήμερα. Και αυτό το νόημα έχει η ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ και της προοδευτικής παράταξης.
  • Ο στόχος λοιπόν είναι πράγματι εφικτός, όμως είναι και απαιτητικός. Βεβαίως, δεν θα έχουμε μνημόνια και επιτροπεία και αυτό είναι στα συν. Όμως, από την άλλη πλευρά, στο ρευστό κόσμο που ζούμε και με τη διαλυτική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ δεν ξέρουμε σε ποια κατάσταση θα αναλάβουμε και πάλι τη χώρα και την οικονομία. Αλλά όποιες και αν είναι οι αντικειμενικές συνθήκες, οι απαιτήσεις του κόσμου θα είναι υψηλές και τα κριτήρια του  θα είναι πιο αυστηρά.