Διεθνή

Φυσικό αέριο: Νέα πρόταση για πλαφόν στα 200 ευρώ – Διχασμένη η Ευρώπη


Τι προβλέπει η νέα πρόταση που κατέθεσε η τσεχική προεδρία - Η Ελλάδα ζητάει πλαφόν στα 160 ευρώ

Ενώ η Ευρώπη παραμένει χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα, αναφορικά με την τιμή του πλαφόν στο φυσικό αέριο, στο τραπέζι της σημερινής διαβούλευσης των υπουργών Ενέργειας, «έπεσε» μια νέα πρόταση. 

Η τελευταία που επιχειρεί να συμβιβάσει τις δύο… αντιμαχόμενες πλευρές, από τη μία τις χώρες ανάμεσά τους και η Ελλάδα που θέλουν πλαφόν στα 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα και από την άλλη το γερμανικό-ολλανδικό μπλοκ των 275 ευρώ, προβλέπει ότι ο πήχης θα μπει στα 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το πρακτορείο Bloomberg που αποκαλύπτει το προσχέδιο της πρότασης, αναφέρει ότι αυτή συζητήθηκε το Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες και τέθηκε υπόψιν των υπουργών Ενέργειας, ως βάση διαβούλευσης για τη σημερινή σύνοδο.

Η νέα πρόταση δια χειρός της τσεχικής προεδρίας, προβλέπει ενεργοποίηση του πλαφόν αν οι τιμές υπερβούν τα 220 ευρώ ανά μεγαβατώρα για πέντε ημέρες σε συμβόλαιο εκπλήρωσης του επόμενου στο χρηματιστήριο Ενέργειας στην Ολλανδία (TTF), καθώς και 35 ευρώ πάνω από την τιμή αναφοράς για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) με βάση τις υφιστάμενες εκτιμήσεις τιμών LNG.

Εξίσου ενδιαφέρουσες είναι και άλλες πτυχές της πρότασης που συνέταξε η τσεχική προεδρία, όπως ότι εξαιρεί τις εξωχρηματιστηριακές συμφωνίες από το ανώτατο όριο τιμών. Παράλληλα τάσσεται υπέρ της θεσμοθέτησης ενός εποπτικού ελέγχου της αγοράς της ΕΕ που θα παρακολουθεί την ενεργειακή αγορά και θα αξιολογεί εάν μεταφέρονται ή όχι οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας.

Πάντως ο πήχης για συμβιβασμό στη σημερινή συνδιάσκεψη των υπουργών Ενέργειας, τίθεται χαμηλά. Χώρες όπως το Βέλγιο, η Πολωνία, η Ιταλία, η Ελλάδα λένε πως το όριο είναι απαραίτητο για να προστατευτούν οι οικονομίες τους από τις υψηλές τιμές της ενέργειας. Από την άλλη, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστρία, μεταξύ άλλων, ανησυχούν πως μπορεί να μειώσει την προσφορά στην Ευρώπη.

Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές λένε πως δεν είναι καθόλου σίγουρες πως πράγματι θα κλειστεί συμφωνία σήμερα. Μια από τις επιλογές είναι το ζήτημα να παραπεμφθεί στο μεθαυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και να επιστρέψει στους υπουργούς την επόμενη εβδομάδα. Η όποια συμφωνία θα βασιστεί σε τεχνικές λεπτομέρειες, ιδίως το πόσο υψηλό θα είναι το όριο, σε ποια συμβόλαια θα έχει εφαρμογή, καθώς και ρήτρες όπως η δυνατότητα η ΕΕ να αναστέλλει την ισχύ του μέτρου αν έχει ανεπιθύμητες επιπτώσεις.
«Κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί», είπε άλλη ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

Σκρέκας: Έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν

Εχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν. Η Ε.Ε. πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της», δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προσερχόμενος στο Έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε.

Ειδικότερα σημείωσε με νόημα: «Ο χρόνος για διαβούλευση έχει εξαντληθεί. Έχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν. Οι Ευρωπαίοι πολίτες αγωνιούν, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κλείνουν και η Ευρώπη συζητά άσκοπα. Όλοι μας πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να συμφωνήσουμε χωρίς καθυστέρηση σε έναν μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς και στον Κανονισμό ενεργειακής αλληλεγγύης. Αυτές είναι ιστορικές στιγμές και όλοι μας κρινόμαστε».


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα