Αγορές

Φυσικό αέριο: «Καλπάζει» πάλι η τιμή – Συνέχιση της κρίσης βλέπουν οι επενδυτές


Στα 184 ευρώ εκτοξεύθηκε σήμερα η τιμή του φυσικού αερίου

Το Χρηματιστήριο ενέργειας και δη οι επενδυτές βλέπουν… διαιώνιση της κρίσης επί μακρόν. Αυτό που φανερώνει την έντονη ανησυχία της αγοράς, δεν είναι μόνον  η σημερινή νέα εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αλλά κυρίως το γεγονός ότι το συμβόλαια  παράδοσης των επόμενων μηνών, κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα, άνω των 186 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Η αγορά ενέργειας, όπως άλλωστε συμβαίνει με την πλειοψηφία των ευρωπαϊκών φορέων και κυβερνήσεων, είναι δύσπιστοι προς τη Ρωσία και τις πραγματικές της προθέσεις, αναφορικά με το άνοιγμα του Nord Stream 1 και των στροφίγγων φυσικού αερίου. Το δυσμενές σενάριο, αυτό δηλαδή της μη επαναλειτουργίας του αγωγού, λογίζεται πολύ σοβαρά απ’ όλους τους εκπροσώπους της ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας και φυσικά από την αγορά ενέργειας, που «εκφράζει» τον ισχυρό προβληματισμό της και σήμερα.

Η τιμή του ολλανδικού συμβολαίου (ΤΤF) παράδοσης Αυγούστου εκτοξεύτηκε σήμερα έως τα 184 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σημειώνοντας άλμα 6%, ενώ τώρα κινείται στα 183 ευρώ. Το στοιχείο που υποδηλώνει πώς η τιμή του αερίου θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα και το επόμενο διάστημα, καθώς επενδυτές και αγορά κρίνουν ότι δεν θα υπάρξει αποκλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης –αντιθέτως ενδεχομένως να προκύψει περαιτέρω επιδείνωση-είναι η εικόνα που παρουσιάζουν τα μελλοντικά συμβόλαια φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα η τιμή του ολλανδικού συμβολαίου παράδοσης Σεπτεμβρίου βρίσκεται στα 184,5% και αυτό του Οκτωβρίου εκτοξεύεται στα 187 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το μελλοντικό συμβόλαιο Νοεμβρίου «εδράζεται» στα 187,1 και του Δεκεμβρίου στα 186,5. Πρόκειται ασφαλώς για μια ηχηρή απεικόνιση του αισθήματος αβεβαιότητας που κυριαρχεί στην αγορά ενέργειας και μετακυλείται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία κινούνται και σήμερα πτωτικά, εν αναμονή των ανακοινώσεων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Το φάντασμα της ύφεσης πλανάται πάνω από ΗΠΑ και Ευρώπη

Με το «ευρώ» τραυματισμένο από τον οικονομικό πόλεμο Ρωσίας-Ευρώπης και τον πληθωρισμό να σαρώνει τις ευρωπαϊκές οικονομίες,  πληθαίνουν τα σενάρια που θέλουν τη Γηραιά Ηπειρο να πλησιάζει προς τον στασιμοπληθωρισμό. Σενάρια για ύφεση εξυφαίνονται πάντως και για τις ΗΠΑ, με το ΔΝΤ αναθεωρεί και πάλι πτωτικά την πρόβλεψη οικονομικής ανάπτυξης για το 2022, στο 2,3% από 2,9% στα τέλη Ιουνίου. Το ΔΝΤ μείωσε επίσης την πρόβλεψη για την πορεία του πραγματικού ΑΕΠ για το 2023, στο 1% από 1,7% στις 24 Ιουνίου, όταν και έγινε μία συνάντηση με Αμερικανούς αξιωματούχους για την ετήσια αξιολόγηση των οικονομικών πολιτικών. Σύμφωνα με το Ταμείο, η σφιχτή νομισματική πολιτική της Fed θα πρέπει να βοηθήσει για τη μείωση του πληθωρισμού στο 1,9% από το τέταρτο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με την εκτίμηση για πληθωρισμό στο 6,6% κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2022.


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα