Αγορές

Ξεπέρασε τα 163 ευρώ το φυσικό αέριο! Εκτός ελέγχου η τιμή


Εκτός ελέγχου είναι η τιμή του φυσικού αερίου, εν μέσω έντονων ανησυχιών για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης τον επερχόμενο χειμώνα, ύστερα από τους περιορισμούς στις προμήθειες που επέβαλλε η Ρωσία. Το δυσάρεστο κλίμα και την αβεβαιότητα επέτειναν οι προγραμματισμένες απεργίες των διαχειριστών ενέργειας στη Νορβηγία, που θα μπλοκάρει περίπου το 13% των ημερησίων εξαγωγών φυσικού αερίου από τη σκανδιναβική χώρα.

Σήμερα τα ολλανδικά συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου εκτοξεύθηκαν πάνω από τα 163 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ τώρα κινείται πέριξ των 161 ευρώ.

Εδώ και περίπου ένα μήνα, όταν υποτροπίασε και πάλι η ενεργειακή κρίση, με τη Ρωσία να περιορίζει αισθητά τις ροές προς τη Γερμανία αλλά και να  τις διακόπτει πλήρως σε άλλες χώρες, οι τιμές του φυσικού αερίου κατά 54%

Η Ευρώπη, πάντως, βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού εδώ και αρκετές εβδομάδες, μετά τον περιορισμό και κατά περιπτώσεις την πλήρη διακοπή των παροχών φυσικού αερίου, από τη Ρωσία. Η Γερμανία αύξησε το επίπεδο του ενεργειακού της συναγερμού, με τον υπουργό Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ να εκφράζει ανοιχτά τους φόβους του για κατάρρευση των ενεργειακών αγορών και πρόκληση ενός καταστροφικού ντόμινο που θα προσομοιάζει αυτό της Lehman Brothers, που έπληξε σφοδρά την παγκόσμια οικονομία το 2008. 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα