Τράπεζες

Φθηνότερα τα στεγαστικά, οι τράπεζες ρίχνουν τα επιτόκια


Προϊόντα στεγαστικών δανείων με σταθερό επιτόκιο εκκίνησης κάτω και από το 3%

Την επόμενη ημέρα για τα στεγαστικά δάνεια, μετά την περίοδο των υψηλών επιτοκίων, αρχίζουν να βλέπουν οι τράπεζες, προσφέροντας στους δανειολήπτες όλο και χαμηλότερα επιτόκια, που διαμορφώνονται ακόμη και χαμηλότερα από το 3% για την αρχική περίοδο των δανείων.

Το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, κορυφώθηκε τον Ιανουάριο 2024 σε αυτό τον κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ, ανεβαίνοντας στο 4,58%. Έκτοτε βρίσκεται σε συνεχή υποχώρηση και έπεσε τον Μάιο στο 4,15%.

Η πρώτη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ έγινε τον Ιούνιο, κατά 25 μονάδες βάσης και αναμένονται άλλες δύο μέσα στο έτος, που αναμένεται να ρίξουν το βασικό επιτόκιο (επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων) στο 3,25% στο τέλος του έτους. Έτσι, τον επόμενο χρόνο, με τις νέες μειώσεις που αναμένονται, το επιτόκιο της ΕΚΤ θα υποχωρήσει αρκετά κάτω από το 3%.

Αυτές τις εξελίξεις αρχίζουν να προεξοφλούν οι τράπεζες, προσφέροντας στους ενδιαφερόμενους για στεγαστικά δάνεια χαμηλά επιτόκια εκκίνησης. Μέχρι στιγμής, έχουν προσφερθεί σταθερά επιτόκια κάτω του 3% για τις αρχικές περιόδους σε προγράμματα δανείων για νέους, ηλικίας έως 40 - 50 ετών, ενώ η Alpha Bank παρουσίασε το πρώτο στεγαστικό χωρίς τέτοιους περιορισμούς, που έχει εισαγωγικό επιτόκιο 2,8% για ένα έτος.

Έτσι, ένας δανειολήπτης που θα πάρει το δάνειό του το δεύτερο εξάμηνο του 2024, θα μπορέσει μετά από ένα χρόνο, όταν τα επιτόκια της ΕΚΤ θα έχουν πέσει στο 2% - 2,5%, να επιλέξει ένα σταθερό ή κυμαινόμενο επιτόκιο για τα υπόλοιπα έτη του δανείου, που μπορεί να φθάνουν τα 35.

Το νέο στεγαστικό της Alpha χρηματοδοτεί έως το 90% της εμπορικής αξίας του ακινήτου και το ποσοστό ανεβαίνει στο 100% αν πρόκεται για κατοικίες κορυφαίας ενεργειακής κλάσης (Α, Α+).

Στα προγράμματα για νέους, οι τράπεζες ήδη προσφέρουν επιτόκια εκκίνησης κάτω από το 3%. Με το στεγαστικό δάνειο «Alpha Πρώτη Κατοικία», που απευθύνεται σε ενδιαφερόμενους έως 40 ετών, η Alpha προσφέρει 2,50% σταθερό επιτόκιο για 3 χρόνια και euribor 3 μηνών + περιθώριο (spread) 2,10% - 2,20%, ανάλογα με το ποσό, για τη συνέχεια.

Χαμηλό επιτόκιο εκκίνησης, κάτω από 3%, έχει και το στεγαστικό «Piraeus 90 Πρώτης Κατοικίας», που απευθύνεται σε ηλικίες έως 50 ετών. Ειδικότερα, προσφέρεται σταθερό επιτόκιο από 2,70% για 3 έτη και στη συνέχεια euribor 1 μήνα πλέον περιθωρίου από 1,75%.

Η Eurobank, στο δικό της πρόγραμμα για νέους («Στεγαστικό δάνειο για νέους», που απευθύνεται σε νέους, νέες και ζευγάρια ηλικίας έως 45 ετών) προσφέρει τη δυνατότητα στους δανειολήπτες να «κλειδώσουν για περιόδους έως και 30 ετών σταθερά επιτόκια 4% - 4,20%.

Η Εθνική, με το πρόγραμμα «Το Πρώτο μου Σπίτι», προσφέρει για τα πρώτα τρία χρόνια σταθερό επιτόκιο 3%, ενώ δίνει τη δυνατότητα για «κλείδωμα» σταθερού επιτοκίου έως 4,6% για περίοδο έως και 30 ετών.

Σημειώνεται ότι για τις περιόδους κυμαινόμενου επιτοκίου μπορεί να επιλέξει ένας οφειλέτης οι τράπεζες προσφέρουν spreads επί του euribor τριών μηνών που διαφοροποιούνται σημαντικά και κυμαίνονται από 1,65% έως 2,50%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις