Φθηνότερα έως και κατά 11% διαφαίνονται φέτος τα ενοίκια για τους φοιτητές σε σχέση με το 2015, όπως διαπιστώνεται από το πρώτο κύμα αναζητήσεων στις αγγελίες στο internet. Στην Αθήνα η μέση τιμή για ένα ακίνητο του κέντρου 65 τ.μ. διαμορφώνεται στα 5,03 ευρώ/τ.μ., σημειώνοντας μείωση 17,9% – πέρυσι η τιμή ανά τετραγωνικό ανερχόταν στα 6,13 ευρώ.
«Σε δείγμα περίπου 40.000 φοιτητικών κατοικιών πανελλαδικά, η μέση πτώση της τιμής ανά τετραγωνικό είναι 11,7% το 2016 σε σχέση με ένα χρόνο πριν», δήλωσε στην Καθημερινή ο κ. Δημήτρης Μελαχροινός, ο οποίος διευθύνει πέντε ιστοσελίδες αγγελιών για ακίνητα.
Με βάση τις αναζητήσεις της τελευταίας εβδομάδας, οι φοιτητές ψάχνουν κυρίως για επιπλωμένα διαμερίσματα (συνήθως δυάρια ή γκαρσονιέρες) κοντά στη σχολή και το σύνηθες ανώτατο όριο τιμής ενοικίου στη μηχανή αναζήτησης είναι τα 300 ευρώ.
Σύμφωνα με όσα είπε στην εφημερίδα η κα Αντωνία Δασκαλάκη, μέλος του πανελλήνιου δικτύου μεσιτών, που ειδικεύεται στην Αθήνα, «τα σπίτια στο κέντρο των πόλεων είναι κατά κανόνα παλαιότερα και ακριβότερα σε σχέση με όσα βρίσκονται εκτός κέντρου». Η κ. Δασκαλάκη συνιστά σε όσους ψάχνουν για σπίτι, να δίνουν έμφαση στη «γειτονιά», δηλαδή να υπάρχει ως κριτήριο επιλογής η θέση του σπιτιού κοντά σε σούπερ μάρκετ, τράπεζες και τακτική συγκοινωνία.
Τη διακύμανση των τιμών μπορεί να την επηρεάζουν απρόβλεπτοι παράγοντες, όπως στη Λάρισα και τον Βόλο, όπου φέτος η αναζήτηση φοιτητικής κατοικίας θα είναι δύσκολη για γονείς και φοιτητές, σύμφωνα με τη Λαρισαία μεσίτρια κα Καράλη Ευθυμία. Όπως επεσήμανε η ίδια στην Καθημερινή, «την άνοιξη συγχωνεύτηκαν κάποια στρατόπεδα στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα πολλά νεαρά στελέχη του στρατού να έρθουν σε μονάδες της Λάρισας. Οι περισσότεροι νοίκιασαν κατοικίες μέχρι 60 τ.μ. κοντά στο κέντρο, όπου αναζητούν σπίτι και οι φοιτητές». Αυτή η αιφνίδια ζήτηση έχει οδηγήσει πολλούς ιδιοκτήτες να ανεβάσουν τις τιμές των ακινήτων που απευθύνονται σε φοιτητές.
Στη Θεσσαλονίκη τη σχέση τιμής και ακινήτου φαίνεται να καθορίζει σε μεγάλο βαθμό η ενεργειακή αυτάρκεια του διαμερίσματος. Αν δηλαδή το σπίτι διαθέτει αυτόνομο αέριο ή κεντρική θέρμανση. Η διαφορά στην τιμή των δύο περιπτώσεων είναι κοντά στα πενήντα με εξήντα ευρώ, όπως είπε στην Καθημερινή ο μεσίτης Γιάννης Κιοσέογλου. «Από την Αγ. Δημητρίου μέχρι την Εγνατία τα σπίτια διαθέτουν στην πλειονότητά τους κεντρική θέρμανση και αυτό τα καθιστά οικονομικότερα σε σχέση με τα διαμερίσματα που βρίσκονται στη Μαρτίου, την Τούμπα και το ιστορικό κέντρο, τα οποία διαθέτουν τα περισσότερα φυσικό αέριο».
Τα ενοίκια στη Θεσσαλονίκη εμφανίζουν μείωση κατά 13% σε σχέση με πέρυσι, δηλαδή η τιμή του τ.μ. ανέρχεται σε 5,06 ευρώ αντί 5,82/τ.μ. Στην περιοχή του Θερμαϊκού, όπου βρίσκονται τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, τα σπίτια είναι μεγαλύτερα σε σχέση με αυτά που υπάρχουν στο κέντρο, ωστόσο η τιμή είναι οικονομικότερη αφού η τιμή ανά τετραγωνικό ανέρχεται στα 4,48 ευρώ.
Στα Γιάννενα, από την άλλη, σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτη Νταμπό, υπάρχει το πρόβλημα της θέρμανσης, αφού πολλές οικοδομές επιλέγουν να μην βάλουν πετρέλαιο. «Οι ενδιαφερόμενοι που ψάχνουν κατοικία στα Γιάννενα πρέπει να ξεκαθαρίζουν εξαρχής το ζήτημα της θέρμανσης προκειμένου να έχουν λύσει το πρόβλημα στον βαρύ χειμώνα της πόλης».
Όσο αφορά στην Πάτρα, η μεσίτρια Ματίνα Κουντουρή συνιστά στους φοιτητές να μην κάνουν επιπόλαιο ψάξιμο και να αφιερώσουν χρόνο στην αναζήτηση της ιδανικής κατοικίας. «Πρέπει να τα υπολογίζουν όλα! Από την απόσταση της σχολής μέχρι τη νυχτερινή ζωή. Ενα φοιτητικό διαμέρισμα πρέπει να είναι προσαρμοσμένο στις ανάγκες του ενοίκου. Οι παρέες και οι βόλτες, ιδιαίτερα εδώ στην Πάτρα, είναι σύνηθες φαινόμενο, άρα ένα άβολο σπίτι θα δυσκολέψει την αρχή» είπε στην καθημερινή.
Στην Πάτρα οι τιμές των σπιτιών δεν ξεπερνούν τα 4,94 ευρώ ανά τετραγωνικό για τα φοιτητικά ακίνητα μέχρι 50 τ.μ.
Στην Κομοτηνή έχει σημειωθεί πτώση στα ενοίκια κατά 10%, διαμορφώνοντας τη μέση τιμή για ένα ακίνητο 50 τ.μ. στα 5,42/τ.μ., ενώ στην Αλεξανδρούπολη η τιμή έχει πέσει 22% και από τα 6,01 το 2015 έφθασε στα 4,67 ευρώ ανά τ.μ.