ΕΥΖην

Φθινοπωρινά τραπέζια: Τα απογειώνουμε με εποχικά πιάτα, τα κατάλληλα κρασιά και... την ιδανική παρέα!


Το Φθινόπωρο είναι εδώ και ευνοεί τις βραδιές με φαγητό στο σπίτι, με την παρέα ή το άλλο σας μισό. Πειραματιστείτε με τα φρέσκα υλικά του Νοέμβρη, όπως η κολοκύθα, για να εντυπωσιάσετε! Ό,τι και να επιλέξετε να μαγειρέψετε ή να παραγγείλετε, το κρασί που θα συνοδεύσει τις δημιουργίες σας παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο.

Δείτε πιο κάτω γευστικές και οινικές προτάσεις για αυτή την εποχή, που θα σας ανταμείψουν με το παραπάνω: 

Μία πεντανόστιμη επιλογή για να ανοίξετε ένα φθινοπωρινό τραπέζι είναι μια ελαφριά κολοκυθόσουπα βελουτέ. Σας προτείνουμε μια υπέροχη συνταγή, που η απαλή γεύση της θα ταιριάξει ιδανικά με ένα ποτήρι Αλλοτινό Λευκό, από τις ποικιλίες Σαββατιανό και Ροδίτης (αναλυτικά η συνταγή στο τέλος).

Το Αλλοτινό Λευκό θα συνοδεύσει επίσης τέλεια τις σαλάτες και τα ορεκτικά του τραπεζιού σας. Στη συνέχεια, το ταίριασμα του με το κυρίως θα είναι δροσιστικό και πρωτότυπο. Έχει χρώμα χρυσοκίτρινο και άρωμα φρέσκο, καθαρό και λεπτό, με τόνους λεμονιού και πορτοκαλιού. Η γεύση του είναι νευρώδης, νεανική και φρουτώδης με χαρακτηριστική επίγευση που διαρκεί. Σερβίρεται πολύ δροσερό, στους 8° – 10° C.

Το μπάρμπεκιου με φίλους αποτελεί μια σταθερά πολύ καλή ιδέα για φθινοπωρινές μαζώξεις, ειδικά όσο ο καιρός το επιτρέπει. Σας προτείνουμε ζουμερές μοσχαρίσιες μπριζόλες ή αρνίσια παϊδάκια, τα οποία μπορείτε να συνοδεύσετε υπέροχα με Αλλοτινό Ερυθρό Ξηρό, ιδανικό για κάθε κόκκινο, ψητό κρέας. Από τις ποικιλίες Αγιωργίτικο και Syrah, έχει βαθυκόκκινο χρώμα κερασιού με βιολετί ανταύγειες. Πολύ ευχάριστο άρωμα που παραπέμπει σε κόκκινα φρούτα, με ελαφρούς τόνους μπαχαρικών.

Για τους λάτρεις των πιο γλυκών γεύσεων με τα κρεατικά τους υπάρχει και η επιλογή του Αλλοτινό Ερυθρό Ημίγλυκο, της ποικιλίας Αγιωργίτικο. Η πρώτη γουλιά αφήνει μια ευχάριστη γλυκύτητα, ενώ στη συνέχεια θα αναδειχθεί η αίσθηση των φρούτων και των έντονα αρωματικών λουλουδιών. Και τα δύο Ερυθρά αυτά κρασιά σερβίρονται δροσερά, στους 15° -18° C. 

Αν πάλι είστε λάτρεις της ιταλικής κουζίνας, σας προτείνουμε μακαρονάδα με σπιτική, κόκκινη σάλτσα ή μια αγαπημένη σε όλους πίτσα. Και στις δύο περιπτώσεις συνοδεύστε με ένα ποτήρι Αλλοτινό Ροζέ και αφήστε τα αρώματα καλοκαιρινών φρούτων με έντονους τόνους φράουλας να αναδυθούν από το ξηρό αυτό Αγιωργίτικο με το λαμπερό και διαυγές χρώμα. Η γεύση του είναι εκλεπτυσμένη, μεστή και πλήρης και με επίγευση που αφήνει έντονη την αίσθηση καραμέλας. Σερβίρεται πολύ δροσερό, στους 8° -12° C. 

Η σειρά κρασιών Αλλοτινό, της "Ελληνικά Κελλάρια", συνδυάζει υψηλή ποιότητα και προσιτή τιμή και αποτελεί την καταλληλότερη επιλογή για κάθε φθινοπωρινό σας τραπέζι. Όποιο και αν είναι το γούστο της παρέας θα συνοδεύσει εξαιρετικά κάθε πιάτο, από τις σαλάτες μέχρι το κυρίως, και θα απογειώσει τη διάθεση της παρέας σας! 

Συνταγή για Βελουτέ κολοκυθόσουπα

Υλικά

  • 500 γρ. κίτρινη κολοκύθα κομμένη σε κομμάτια
  • 1 πατάτα κομμένη σε κομμάτια
  • 1 καρότο κομμένο σε φέτες
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
  • 1 πράσο κομμένο σε φέτες
  • 1 λίτρο ζεστό ζωμό λαχανικών (ή απο βιολογικό κύβο)
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 100 ml γάλα
  • 1 λεμόνι ( το ξύσμα και τον χυμό του)
  • Αλάτι - πιπέρι
  • Λίγο κύμινο

Διαδικασία

  1. Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σοτάρουμε την κολοκύθα, με την πατάτα, το καρότο, το κρεμμύδι και το πράσο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε για 3-5 λεπτά.
  2. Ρίχνουμε τον ζεστό ζωμό και μόλις το φαγητό πάρει βράση χαμηλώνουμε την φωτιά.
  3. Σιγοβράζουμε την σούπα για 20 λεπτά.
  4. Μόλις περάσει ο χρόνος και μαλακώσουν τα λαχανικά μας, μεταφέρουμε την σούπα στο μούλτι ή χρησιμοποιούμε το μπλέντερ - ράβδο.
  5. Ξαναβάζουμε την σούπα στην κατσαρόλα και προσθέτουμε το ξύσμα, το γάλα, το κύμινο και σιγοβράζουμε μέχρι να πήξει ελαφρώς.
  6. Δοκιμάζουμε για την οξύτητα και προσθέτουμε κατά βούληση χυμό λεμονιού.   
  7. Σερβίρουμε με ελληνικό γιαούρτι.

Καλή Όρεξη!