Αγορές

Φθηνό χρήμα για επιχειρήσεις με ευρωομόλογα


Στο 1,31% «βούτηξε» η απόδοση των ελληνικών εταιρικών ευρωομολόγων. Κλειδί για το 2020 η μεγάλη έκδοση από την ΔΕΗ.

Μεγάλες ευκαιρίες για άντληση φθηνού χρήματος με ευρωομόλογα έχουν μπροστά τους, μέσα στο 2020, οι κορυφαίες ελληνικές επιχειρήσεις, καθώς το περιβάλλον που δημιουργήθηκε τους τελευταίους μήνες του 2019 είναι εξαιρετικά ευνοϊκό, με την Τράπεζα της Ελλάδος να καταγράφει μεγάλη πτώση της μέσης απόδοσης των εταιρικών τίτλων, σε επίπεδα πολύ κοντινά με τα κόστη δανεισμού των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες του εξωτερικού πλησιάζουν τις διοικήσεις των ισχυρών ελληνικών επιχειρήσεων με προτάσεις για νέες εκδόσεις ευρωομολόγων, καθώς εκδηλώνεται μεγάλη ζήτηση από επενδυτές του εξωτερικού για ελληνικούς εταιρικούς τίτλους, δεδομένου ότι, το 2020, από την πλευρά του Δημοσίου η προσφορά νέων ομολόγων θα είναι περιορισμένη, με τον ΟΔΔΗΧ να έχει ανακοινώσει δύο σενάρια για τη στρατηγική δανεισμού, το ένα με σχεδιαζόμενες εκδόσεις 4 δισ. ευρώ και το δεύτερο με 8 δισ. ευρώ, ποσά πολύ χαμηλά συγκριτικά με τη ζήτηση που υπάρχει από «κυνηγούς αποδόσεων» σε περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων.

Άλλωστε, ήδη έγινε σαφές ότι η ζήτηση είναι πιο ισχυρή από κάθε άλλη περίοδο, καθώς οι μεγάλες εκδόσεις του ΟΤΕ, των ΕΛΠΕ και του ομίλου Μυτιληναίος, αλλά και ακόμη και της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, που εντάσσεται σε κατηγορία υψηλότερου κινδύνου, έκλεισαν με μεγάλη υπερκάλυψη.

Το μεγάλο τεστ για την αγορά των ελληνικών, εταιρικών ευρωομολόγων θα γίνει, αναμφίβολα, στην έκδοση που σχεδιάζει η ΔΕΗ, ύψους 300 - 400 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της ΔΕΗ περιμένει μια κίνηση από την S&P για την περαιτέρω αναβάθμιση της αξιολόγησής της, προκειμένου να προχωρήσει, το συντομότερο δυνατόν, στην έξοδό της στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων. Εάν καλυφθεί αυτή η έκδοση με επιτυχία και σχετικά χαμηλό κόστος δανεισμού για την ΔΕΗ, εκτιμούν τραπεζικά στελέχη, αυτό θα αποτελέσει μια σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης συνολικά για τους τίτλους των ελληνικών επιχειρήσεων.

Το σενάριο της έκδοσης ευρωομολόγου, προκειμένου να αναχρηματοδοτήσει παλαιότερο και πιο ακριβό δάνειο, εξετάζει και ο ΟΠΑΠ, όπως δήλωσε πρόσφατα σε αναλυτές ο οικονομικός διευθυντής, Πάβελ Μούκα, υπογραμμίζοντας ότι εξετάζονται «διάφορες εναλλακτικές για τη διάρθρωση του συνολικού χρέους της εταιρείας», καθώς «οι συνθήκες στις αγορές είναι πολύ καλές αυτή τη στιγμή τόσο στο σύνολο της ευρωπαϊκής αγοράς όσο και στην ελληνική αγορά και τα επιτόκια πράγματι κινούνται πολύ θετικά».

Το πόσο θετικά διαμορφώνονται οι συνθήκες φαίνεται καθαρά από ανάλυση της Τράπεζας της Ελλάδος, που δείχνει ότι στο τέλος του Νοεμβρίου 2019 η μεσοσταθμική απόδοση των ομολόγων που έχουν εκδώσει ελληνικές επιχειρήσεις στο εξωτερικό είχε υποχωρήσει στο 1,31%! Οι συνθήκες χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές παρέμειναν διευκολυντικές, σημειώνει η ΤτΕ, συνολικά κατά την υπό επισκόπηση περίοδο του 2019, καθώς η ροπή για «αναζήτηση αποδόσεων» διεθνώς ωφέλησε ιδιαίτερα τα ομόλογα επιχειρήσεων με εύρωστα θεμελιώδη μεγέθη, αλλά χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση.

Κατά συνέπεια, οι αποδόσεις των υφιστάμενων ομολόγων μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκαν σε ιστορικώς χαμηλά επίπεδα και αυξήθηκε η εκδοτική δραστηριότητα των ελληνικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα από το γ’ τρίμηνο του έτους, ενώ το κόστος δανεισμού στις νέες εκδόσεις αποκλιμακώθηκε.

Συγκεκριμένα, στις 29.11.2019 η μεσοσταθμική απόδοση των εταιρικών ομολόγων που έχουν εκδώσει ελληνικές επιχειρήσεις σε διεθνείς αγορές, όπως καταγράφεται από το δείκτη εταιρικών ομολόγων της Τράπεζας της Ελλάδος, βρισκόταν στο 1,31% (171 μ.β. χαμηλότερα από το επίπεδο της 31.12.2018). Η μεγάλη μείωση των αποδόσεων προέκυψε καθώς ομόλογα τα οποία είχαν εκδοθεί με υψηλότερα τοκομερίδια αντικαταστάθηκαν από πιο πρόσφατες εκδόσεις οι οποίες έχουν χαμηλότερα τοκομερίδια, ως συνέπεια κυρίως του ευνοϊκότερου επενδυτικού κλίματος διεθνώς.

Έτσι, η μέση σταθμική απόδοση των ομολόγων των ελληνικών μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων που έχουν εκδοθεί σε διεθνείς αγορές συνέκλινε σημαντικά προς τις αποδόσεις αντίστοιχων ομολόγων, με διαβάθμιση στην επενδυτική κατηγορία, από άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ (ενδεικτικά, στις 29.11.2019: iBoxx euro non-fin BBB 0,85% και iBoxx euro non-fin AAA 0,37%).

Η απόδοση των εταιρικών ευρωομολόγων... γκρεμίστηκε

eurobonds

Οι περισσότερο διευκολυντικές συνθήκες στις διεθνείς αγορές, σε συνδυασμό με το ευνοϊκότερο επενδυτικό κλίμα για την ελληνική οικονομία, συνέβαλαν στην αυξημένη εκδοτική δραστηριότητα των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο κάθε έτους της περιόδου 2015 - 2018), μέσω της οποίας οι εν λόγω επιχειρήσεις κάλυψαν ανάγκες αναχρηματοδότησης ομολόγων και δανείων.

Συγκεκριμένα, την περίοδο Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου 2019 εκδόθηκαν τρία νέα ομόλογα σε διεθνείς αγορές, συνολικού ύψους 1,5 δισεκ. ευρώ, ενώ τα τοκομερίδιά τους ήταν ιδιαίτερα χαμηλά, πλησίον των αποδόσεων των υφιστάμενων ομολόγων των εν λόγω εταιριών στη δευτερογενή αγορά. Συνολικά, η ακαθάριστη αξία των τίτλων που έχουν εκδοθεί από ελληνικές μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις, κυρίως μέσω θυγατρικών τους, σε διεθνείς αγορές από το 2013 έως σήμερα ανέρχεται σε 9,2 δισεκ. ευρώ, ενώ η καθαρή αξία των εκδόσεων, εφόσον συνυπολογιστούν οι νέες εκδόσεις, οι λήξεις και οι αποπληρωμές πριν από τη λήξη, ανέρχεται σε περίπου 4,9 δισεκ. ευρώ.

Επισημαίνεται ότι σε μεγάλο βαθμό οι νέες εκδόσεις χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή τραπεζικού δανεισμού, μειώνοντας έτσι το μέσο σταθμικό κόστος δανεισμού των εκδοτριών, ή αντικαθιστούν τις λήγουσες, ενώ παραμένει ένα μέρος των εκδόσεων ως κεφάλαιο κίνησης.

Επιπλέον, στην εγχώρια αγορά εταιρικών ομολόγων εκδόθηκαν τέσσερα νέα ομόλογα, συνολικής αξίας περίπου 530 εκατ. ευρώ, επίσης με χαμηλότερα σε σχέση με το παρελθόν τοκομερίδια. Έτσι, τα συνολικά αντληθέντα κεφάλαια μέσω της εγχώριας αγοράς εταιρικών ομολόγων ανέρχονται σε περίπου 1,4 δισεκ. ευρώ από την έναρξη λειτουργίας της το 2017.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις