Άμυνα & Διπλωματία

FT: ΕΕ και ΝΑΤΟ πιέζουν την Ελλάδα να αποστείλει αντιαεροπορικά όπλα στην Ουκρανία


Ευρωπαϊκή Ένωση και ΝΑΤΟ πιέζουν έντονα την Ελλάδα αλλά και την Ισπανία να παράσχουν περισσότερα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία. Όπως υποστηρίζουν οι Financial Times, Ευρωπαίοι ηγέτες παρότρυναν Μητσοτάκη και Σάντσεθ, να δωρίσουν κάποια από τα συστήματά τους στην Ουκρανία λέγοντας ότι ανάγκες τους δεν ήταν τόσο μεγάλες όσο της εμπόλεμης χώρας. 

Οι πιέσεις για δωρεά αναμένεται να ενταθούν στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Ε.Ε, σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλούνται οι FT. Το Κίεβο φέρεται να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τα «γερασμένα» S-300 της χώρας μας, τα οποία οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ήδη στο οπλοστάσιό τους και διαθέτουν εμπειρία.

«Υπάρχουν χώρες που δεν έχουν άμεση ανάγκη τα συστήματα αεράμυνάς τους, για να είμαστε πολύ ειλικρινείς» υποστήριξε διπλωμάτης της Ε.Ε. που συμμετέχει στις προπαρασκευαστικές διεργασίες. «Κάθε χώρα καλείται να αποφασίσει τι μπορεί να διαθέσει» πρόσθεσε.

Κανένα σχόλιο από Αθήνα και Μαδρίτη

Τα υπουργεία Άμυνας της Ελλάδας και της Ισπανίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν το ζήτημα στους FT. Το δημοσίευμα σημειώνει πως Σάντσεθ είχε πει μετά από συνάντηση με τον Ζελένσκι τον περασμένο μήνα ότι η Ισπανία δώσει «νέες δυνατότητες το 2024 για να βοηθήσει την Ουκρανία να αμυνθεί έναντι της ρωσικής επίθεσης».
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις