ΕΥΖην

Φρυγαδέλι: Ο απόλυτος μεζές της Λαμπρής, από τη Δυτ. Ελλάδα


Με καταγωγή από τη Δυτική Ελλάδα το φρυγαδέλι είναι ο απόλυτος μεζές του Πάσχα και η παρασκευή του είναι ιδιαίτερα απλή, με τέσσερα μόνο υλικά και συνοδεύεται με παγωμένη μπύρα!

Θα βγει νωρίτερα από το αρνί αλλά και από το κοκορέτσι, καθώς ο χρόνος ψησίματος είναι πολύ πιο λίγος, περίπου ένα μισάωρο, ενώ η γεύση του δεν συγκρίνεται και φαίνεται από το γεγονός ότι δεν μένει τίποτα στο πιάτο! 

Το φρυγαδέλι φτιάχνεται ιδιαίτερα στην Αιτωλοακαρνανία, και στην Ήπειρο και δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην υπόλοιπη χώρα, με εξαίρεση όσους κατάγονται από τις συγκεκριμένες περιοχές. Επίσης μπορεί να βρεθεί και σε ορισμένες ταβέρνες, οι ιδιοκτήτες των οποίων έλκουν την καταγωγή τους από τις συγκεκριμένες περιοχές.

Είναι εξαιρετικά εύκολη υπόθεση να φτιάξει κανείς φρυγαδέλι. Χρειάζεται συκώτι αρνίσιο, κατσικίσιο ή από τράγο ή γίδα. Επειδή δεν είναι και εύκολο να βρεθούν συκώτια από αμνοερίφια, μπορεί στην ανάγκη να χρησιμοποιηθεί και μοσχαρίσιο, το οποίο, βέβαια, υστερεί στη γεύση.

frygadeli

Η συνταγή του είναι η εξής:
Θα χρειαστούμε συκώτι, μπόλια, χοντρό αλάτι και πιπέρι.
Κόβουμε το συκώτι σε μικρά κομμάτια κατά προτίμηση παραλληλόγραμμα 6-7 εκατοστά επί 2-3 εκατοστά και τα αλατοπιπερώνουμε. 
Κόβουμε τη μπόλια, σε λωρίδες ίσες με το μέγεθος του συκωτιού και τυλίγουμε προσεκτικά τα κομμάτια. Αν το συκώτι κοπεί παραλληλόγραμμο, θα τυλίγεται πιο εύκολα, παρά αν έχει κοπεί σε κύβους.

Κατόπιν τα περνάμε στη σούβλα και το ψήνουμε, περίπου για ένα μισάωρο, ανάλογα με την ένταση της φωτιάς, αλλά το παρακολουθούμε.

Το φρυγαδέλι απολαμβάνεται ζεστό, με παγωμένη μπύρα ή κρασί, τσίπουρο και ότι θέλει καθένας.
Καλή Ανάσταση!
 

Διαβάστε επίσης
Ετικέτες Πάσχα