Χρηστικά

Φρένο της τρόικας στις 120 δόσεις!


Κόκκινο ανάβει η τρόικα σε γενική ρύθμιση των χρεών για εξόφλησή τους σε έως 120 δόσεις - Μέχρι αύριο η προθεσμία για επανένταξη στην παλιά ρύθμιση

Κόκκινο ανάβει η τρόικα σε γενική ρύθμιση των χρεών για εξόφλησή τους σε έως 120 δόσεις, γεγονός που προαναγγέλλει φοροκυνηγητό εναντίον όσων χρωστάνε στο δημόσιο, μόλις λήξει η πανδημία.

Το καθολικό αίτημα της αγοράς για γενική ρύθμιση των χρεών σε έως 120 δόσεις, που θα αφορά και όσους δεν έχουν χαρακτηριστεί πληγέντες, σκοντάφτει στις αντιρρήσεις των θεσμών.

Ήδη το πρώτο μήνυμα το έστειλαν με την ακύρωση στο παραπέντε της ψήφισή της, της διάταξης για τη ρύθμιση των χρεών προς τους Δήμους σε 120 δόσεις. Υποχρέωσαν το υπουργείο Οικονομικών να πάρει πίσω τη ρύθμιση των 120 δόσεων, να «κόψει» τις δόσεις σε 100 και να αφορούν μόνο τους πληγέντες της πανδημίας.

Το ίδιο έχουν διαμηνύσει και για τη γενική ρύθμιση των 120 δόσεων, που μελετάει το υπουργείο Οικονομικών, για όλα τα χρέη προς την Εφορία και στα Ταμεία που δημιουργήθηκαν στη διάρκεια της πανδημίας.

Οι θεσμοί ξεκαθάρισαν στο υπουργείο Οικονομικών, ότι δεν θα γίνει αποδεκτή μια γενική ρύθμιση, η οποία θα έχει μεγάλο αριθμό δόσεων (120) και θα επεκτείνεται και σε όσους δεν έχουν χαρακτηριστεί ως πληγέντες, είτε πρόκειται για επιχειρήσεις και επαγγελματίες που είναι πληττόμενοι βάσει των ΚΑΔ είτε για εργαζόμενους οι οποίοι μπήκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας ή στη Συν-Εργασία.

Οι προειδοποιήσεις αυτές είναι υποχρέωσαν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να ανακρούσει πρύμναν, και πλέον να μην μιλούν για γενική ρύθμιση των χρεών, αλλά για  μια ρύθμιση, που θα αποφασιστεί στο τέλος της πανδημίας και θα αφορά τα χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία και μόνο για τους πληττόμενους.

Επίσης, δεν τίθεται κανένα ζήτημα διαγραφής χρεών προς την Εφορία, που ζητούν οι επαγγελματικοί φορείς.

Προθεσμία μέχρι αύριο για τους πληγέντες

Εξάλλου, για όσους έχασαν τη ρύθμιση των 120 δόσεων είτε προς την Εφορία είτε προς τον ΕΦΚΑ, έχουν μία ευκαιρία να επανενταχθούν σε αυτή, εφόσον μέχρι και αύριο, 31 Δεκεμβρίου, πληρώσουν τη δόση του Δεκεμβρίου οι οφειλέτες της Εφορίας και του Νοεμβρίου οι οφειλέτες του ΕΦΚΑ.

Σε ότι αφορά στις ρυθμίσεις προς την Εφορία, οι οποίες απωλέστηκαν κατά την περίοδο Μαρτίου-Νοεμβρίου 2020 εμφανίζονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ και οι οφειλέτες μπορούν να επιλέξουν τις ρυθμίσεις για τις οποίες επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση επανένταξης, στην οποία αναγράφουν κατ΄ αρχήν ότι είναι πληγέντες από την πανδημία, ήτοι ότι έχει χορηγηθεί παράταση και αναστολή είσπραξης για τις οφειλές τους στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού και:

  • Απώλεσαν ρύθμιση του Ν. 4321/2015 ή/και του Ν. 4611/2019 εντός του χρονικού διαστήματος Μαρτίου έως και Νοεμβρίου 2020.
  • Έχουν υποβάλει όλες τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και του φόρου προστιθέμενης αξίας.

Κατόπιν η ΑΑΔΕ ελέγχει αν:

  • Έχει γίνει εξόφληση των δόσεων της προϋπάρχουσας ρύθμισης ως εξής: μέχρι και τον Δεκέμβριο 2019 για τη ρύθμιση του Ν. 4321/2015 και μέχρι και τον Ιανουάριο 2020 για τη ρύθμιση του Ν. 4611/2019 και
  • Αν έχει γίνει εξόφληση ή ρύθμιση των νέων οφειλών, εκτός από αυτές που τελούν σε αναστολή είσπραξης βάσει νόμου ή δικαστικής απόφασης.

Η ρύθμιση για τα χρέη προς τον ΕΦΚΑ

Αντίθετα, για την επανένταξη στη ρύθμιση των 100 ή 120 δόσεων των χρεών προς τα Ταμεία, δεν απαιτείται καμία περαιτέρω ενέργεια ή υποβολή αίτησης.
Η επανένταξη γίνεται αυτόματα με την πληρωμή, έως αύριο 31 Δεκεμμβρίου, της δόσης του Νοεμβρίου 2020.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα