Αγορές

Φρένο στο ανοδικό σερί και κατοχύρωση κερδών στο χρηματιστήριο


Μετά από έξι σερί ανοδικές συνεδριάσεις, με αξιοσημείωτη τη χθεσινή όπου οι βασικοί δείκτες κατέγραψαν νέα υψηλά 12μήνου, το χρηματιστήριο πατάει φρένο. 

Η σημερινή συνεδρίαση στο ΧΑ κινείται στη λογική κατοχύρωσης των κερδών που έχουν προέλθει από την ανοδική πορεία της αγοράς τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Από την αρχή του 2024 έχουν προκύψει κέρδη περίπου 5,5% στον ΓΔ και +7,5% στον κλαδικό των τραπεζών. Ο τραπεζικός δείκτης που αποτέλεσε το σημείο αναφοράς στην εξαιρετική πορεία της αγοράς τις τελευταίες ημέρες, σήμερα υποχωρεί κατά -0,59%.

 Χρηματιστηριακοί παράγοντες και στελέχη μεγάλων ΑΧΕ εκτιμούν ότι με την ανοδική κίνηση των προηγούμενων ημερών η αγορά έχει πλέον κατοχυρώσει ως περιοχή στήριξης τις 1.320-1.330 μονάδες. Η περιοχή αυτή γίνεται πλέον βάση στήριξης και εφαλτήριο για μία μεγαλύτερη ανοδική κίνηση μετά την υπέρβαση των 1.350 μονάδων.

Η κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα δεν τρομάζει τις αγορές

Την ίδια στιγμή, τα χτυπήματα ΗΠΑ και Βρετανίας κατά των Χούθι στην Υεμένη και ο κίνδυνος για ανάφλεξη στην Ερυθρά Θάλασσα, δεν τρομάζουν-προς ώρας- τις ευρωπαϊκές αγορές που κινούνται στο πράσινο. Οι τιμές του πετρελαίου, όμως επηρεάζονται, σήμερα πραγματοποιώντας άνοδο πάνω από τα 79 δολάρια το βαρέλι, ενώ και οι τιμές του φυσικού αερίου πήραν την ανιούσα. Ο γερμανικός δείκτης DAX ενισχύεται +0,66% και ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 κερδίζει +0,68%.

Μετοχές και δείκτες

O Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται στις 1.341,56 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,47%, με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 36,44 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,45%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 0,90%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Coca Cola HBC (+1,11%) και της Motor Oil (+0,81%). Αντιθέτως τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές του ΟΛΠ (-2,61%), της Elvalhalcor (-1,60%) και της Ελλάκτωρ (-1,33%).

Ανοδικά κινούνται 28 μετοχές, 79 πτωτικά και 14 παραμένουν σταθερές.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα