Άμυνα & Διπλωματία

"Φρένο" στην εκπαίδευση των Τούρκων στα F-35 βάζουν οι ΗΠΑ


Εντείνονται οι πιέσεις από την πλευρά των ΗΠΑ προς την Τουρκία όσο πλησιάζει η ημερομηνία που τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400 θα μεταφερθούν σε τουρκικό έδαφος.

Το νέο χτύπημα αφορά την εκπαίδευση πιλότων της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, με τις ΗΠΑ να μην δέχονται νέο ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό στις Ηνωμένες Πολιτείες να εκπαιδευτούν. Πάντως η Τουρκία έχει παραλάβει τέσσερα F-35 οποία παραμένουν στις ΗΠΑ και έχει προσωπικό στη βάση Luke στην οποία συνεχίζουν να εκπαιδεύονται.

Από την άλλη η Άγκυρα ειδικότερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν "ποντάρει" στην πληθωρική προσωπικότητα του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, αλλά ξεχνάει ότι οι ΗΠΑ ηγούνται του ΝΑΤΟ και ότι ο Τραμπ δεν είναι μόνος του οι Ηνωμένες Πολιτείες. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις ΗΠΑ, ο Τραμπ και ο γαμπρός του μπορεί να συζητάει με τον Ερντογάν και την Τουρκία, αλλά δε θα δημιουργήσει ένα ακόμη εσωτερικό μέτωπο και με το κόμμα του του ρεμπουπλικάνους και με τους δημοκρατικούς για χάρη της Τουρκίας.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αποφασίσει να σταματήσει να υποδέχεται τους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας της Τουρκίας που σχεδιάζεται να πάνε στη χώρα για να εκπαιδευτούν στα αεροσκάφη F-35, δήλωσαν αξιωματούχοι στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ μέχρι τώρα δεν είχαν λάβει μέτρα κατά της Τουρκίας παρά μόνο σε νομοθετικό επίπεδο και με δηλώσεις. 'Όμως η απόφαση να ανασταλεί η εκπαίδευση των Τούρκων χειριστών στα F-35 είναι δεδομένο ότι θα προκαλέσει ενόχληση και αμηχανία στην Τουρκία.

Δύο αξιωματούχοι που μίλησαν στο Reuters υπό τον όρο να μην κατονομαστούν άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο η απόφαση αυτή να αντιστραφεί αν η Τουρκία αλλάξει τα σχέδιά της. Εξήγησαν ότι το μέτρο αφορά στις επόμενες ομάδες των πιλότων και των μελών των συνεργείων συντήρησης και του προσωπικού εδάφους που θα πήγαιναν κανονικά τους επόμενους μήνες για εκπαίδευση στις ΗΠΑ.

Εξάλλου δεν έχει ακόμα αποφασιστεί επίσημα αν θα σταματήσει η εκπαίδευση των τεσσάρων χειριστών και άλλων Tούρκων στρατιωτικών που βρίσκονται στη Luke Air Force Base στην Αριζόνα, σύμφωνα με τις δύο πηγές. Το μέτρο αυτό πάντως εξετάζεται σοβαρά. Στη βάση βρίσκονται οι τέσσερις πιλότοι, άλλοι δύο ιπτάμενοι σε ρόλο εκπαιδευτών και 20 τεχνικοί που εκπαιδεύονται, σύμφωνα με τον αμερικανικό στρατό.

Η Τουρκία θέλει να αγοράσει τουλάχιστον 100 «αόρατα» για τα ραντάρ F-35, έναντι 9 δισεκ. δολαρίων με την τρέχουσα τιμή του αεροσκάφους.

Αν η Τουρκία εξοβελιστεί από το εξοπλιστικό πρόγραμμα αυτό θα πρόκειται για ένα από τα πιο σοβαρά πλήγματα στη σχέση των δύο συμμάχων στη σύγχρονη ιστορία, επισημαίνουν ειδικοί. Βέβαια στο πλαίσιο αυτό οι ΗΠΑ, τον Απρίλιο, αποδέσμευσαν πέντε ακόμη χώρες στις οποίες μπορούν να πουλήσουν τα F-35 (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) και τα φιλοκυβερνητικά τουρκικά ΜΜΕ έσπευσαν να δημοσιεύσουν ότι η Ελλάδα θα πάρει τα τουρκικά F-35.

Το Πεντάγωνο απέφυγε να σχολιάσει την αναστολή της εκπαίδευσης Tούρκων χειριστών, ενώ εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΑΜ είχε πει πρόσφατα ότι η διαπραγμάτευση της Ουάσινγκτον με την Άγκυρα για την αγορά Patriot αντί των S-400 συνεχίζεται.

Διαβάστε επίσης