Πολιτική

Φόβος για «σύρσιμο» της αξιολόγησης έως τον Μάιο


Με την αξιολόγηση ανοιχτή και τα ταμειακά διαθέσιμα να μειώνονται, το Μαξίμου φοβάται επανάληψη των ημερών του Ιουνίου 2015. Το κρίσιμο Eurogroup του Φεβρουαρίου για αξιολόγηση και μέτρα για χρέος

 Το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου αποτελεί για την κυβέρνηση το deadline, την καταληκτική ημερομηνία, όπου θα πρέπει να εξευρεθεί λύση-οριστική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση, με την ταυτόχρονη χάραξη οδικού χάρτη για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που αφορούν το ελληνικό χρέος. Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία εντός του εν λόγω χρονικού οροσήμου, τότε θα ενεργοποιηθεί το άκρως ανησυχητικό «σενάριο» για την Ελλάδα, που αναφέρει ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και το Μάιο. Πρόκειται για σενάριο που φοβίζει εξόχως τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του, καθώς φέρνει στη μνήμη τις ημέρες του Ιουνίου 2015, όταν πάλι τότε εκκρεμούσε η συμφωνία με τους δανειστές και τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου είχαν εξαντληθεί.

Την επανάληψη ενός ανάλογου «φαινομένου», που θα έχει δυσάρεστες συνέπειες για την οικονομία της χώρας, θέλει να αποφύγει πάση θυσία η κυβέρνηση, η οποία εκτιμά ότι το «παράθυρο» για συμφωνία, εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, κλείνει με το Εurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. 

Οι εκλογές στην Ευρώπη

Η άποψη που επικρατεί εντός του Μέγαρου Μαξίμου, είναι αν δεν καταστεί εφικτό το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης μέχρι της 20ης Φεβρουαρίου, τότε η Ελλάδα θα «εγκλωβιστεί» στον ευρωπαϊκό εκλογικό κυκεώνα που έρχεται τους επόμενους μήνες και αφορά χώρες πρωταγωνίστριες και διαμορφώτριες των πεπραγμένων εντός της ΕΕ, όπως η Ολλανδία, η Γαλλία και η Γερμανία.

Το ελληνικό ζήτημα, τουλάχιστον σε ότι αφορά στο κλείσιμο της β΄αξιολόγησης και των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, θα μπει σε δεύτερο πλάνο, καθώς κυρίως η Γερμανία αλλά και οι υπόλοιπες χώρες θα εισέλθουν σε εκλογικό οίστρο, επιλέγοντας να θέσουν ως προτεραιότητα τα οίκου τους, όντας παράλληλα ιδιαίτερα προσεκτικές-κυρίως το Βερολίνο-με τα θέματα που άπτονται της Ελλάδας.

Απαραίτητη η συμφωνία και νέα δόση για τα δημόσια Ταμεία

Αυτό σημαίνει πρακτικά, κάτι που αξιολογούν αναλόγως στο Μαξίμου, ότι η αξιολόγηση ενδεχομένως να μετακυλήσει χρονικά προς τον Μάιο και μαζί και η νέα… δόση που χρειάζονται τα δημόσια Ταμεία. Σύμφωνα με τους μέχρι τώρα υπολογισμούς, καθώς το «κακό» σενάριο έχει τεθεί υπό λογιστική και όχι μόνο επεξεργασία, το Δημόσιο μπορεί να βρειςχρήματα για να καλύψει εξωτερικές ανάγκες έως τον Ιούνιο.

Από τον Ιούλιο, εφόσον δεν υπάρχει συμφωνία με τους εταίρους, θα είναι αδύνατο να αντιμετωπισθούν, χωρίς νέα δόση, οι δανειακές υποχρεώσεις της χώρας, που θα ξεπερνούν τα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πρόβλημα και με την ένταξη στο QE

Το ανοιχτό ζήτημα της β’ αξιολόγησης και ο μη προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, αποτελεί τροχοπέδη στην προσπάθεια της κυβέρνησης, για ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Ο στόχος της κυβέρνησης για συμφωνία στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου και κατόπιν ένταξης της χώρας στο QE, κατά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 9 Μαρτίου, τίθεται εν αμφιβόλω, όσο παραμένουν «αδιευκρίνιστα» τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζητεί δέσμευση Ελλάδας και δανειστών, στον προσδιορισμό-περιγραφή των μεσοπρόθεσμων μέτρων, ως «προαπαιτούμενο» για την αποδοχή της Αθήνας στο QE, όσο αυτός βεβαίως παραμένει σε ισχύ…

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις