Τράπεζες

Φόβοι τραπεζοϋπαλλήλων για ωράρια - λάστιχο


Δεν κρύβουν τους φόβους τους για επιστροφή σε περιόδους, που το ωράριο εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων γινόταν συχνά λάστιχο, συνδικαλιστικά στελέχη του τραπεζικού κλάδου.

 Οι ίδιοι εκπρόσωποι εργαζομένων στις τράπεζες επισημαίνουν ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε συντονισμένη και οργανωμένη προσπάθεια καταπολέμησης της αδήλωτης - απλήρωτης υπερωριακής απασχόλησης στα τραπεζικά ιδρύματα, με αποτέλεσμα το φαινόμενο να περιοριστεί δραστικά.

 Αιχμή του δόρατος ήταν το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), που με εντατικούς και αυστηρούς ελέγχους στους χώρους δουλειάς, για την τήρηση του ωραρίου, υποχρέωσε τις τράπεζες να μειώσουν κατά πολύ την μη αμειβόμενη υπερωριακή απασχόλησης. Μάλιστα, για πρώτη φορά επιβλήθηκαν πρόστιμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε τράπεζες για παραβάσεις υποδηλωμένης εργασίας.

Οι συνδικαλιστές φοβούνται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα βάλει φρένο στους ελέγχους τους ΣΕΠΕ, με αποτέλεσμα να επανέλθουν στις τράπεζες λογικές διεύρυνσης του ωραρίου δίχως πρόσθετη αμοιβή, που επιδεινώνουν την καθημερινότητα των τραπεζοϋπαλλήλων.

Για να αποτραπεί η αρνητική αυτή εξέλιξη εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων τραπεζοϋπαλλληλων θα επιδιώξουν το επόμενο διάστημα συνάντηση με τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να  θέσουν την ανάγκη απρόσκοπτης λειτουργίας του ΣΕΠΕ και να βολιδοσκοπήσουν τις προθέσεις της. 

ΚΥΡ

Διαβάστε επίσης