Αγορές

Φόβοι για υποτροπή της ενεργειακής κρίσης με αύξηση τιμών και μπλακ άουτ


Ισχυρές προειδοποιήσεις για τον επόμενο χειμώνα από την ΙΕΑ – Ο ρόλος της Ρωσίας


Τα σενάρια τρόμου που είχαν αναπτυχθεί για την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης τον περασμένο χειμώνα, δεν επιβεβαιώθηκαν. Η Γηραιά Ηπειρος, χάρη στην τροφοδοσία με LNG αλλά και τις ήπιες καιρικές συνθήκες, πέρασε ομαλά και χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις τον χειμώνα. Ευτύχησε, μάλιστα, να δει, τις τιμές του φυσικού αερίου και εν γένει τις ενεργειακές να πραγματοποιούν ράλι αποκλιμάκωσης εντός του 2023.

Ο κίνδυνος, όμως, δεν έχει περάσει για την Ευρώπη ενόψει του επόμενου χειμώνα και ενόσω η ενεργειακή διελκυστίνδα ανάμεσα σε Ευρώπη και Ρωσία συνεχίζεται, έστω και όχι τόσο έντονα όσο το 2022.  Οι εκτιμήσεις του εκτελεστικού διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Ενέργειας (ΙΕΑ) Φατίχ Μπιρόλ, αποτελούν σήμα κινδύνου για την Ευρώπη, η οποία πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση και να μην εφησυχάσει.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της ΙΕΑ προειδοποίησε ότι οι τιμές της ενέργειας ίσως αυξηθούν ξανά αυτό το χειμώνα, εξαναγκάζοντας, μάλιστα, τις κυβερνήσεις να μετακυλήσουν το κόστος στους λογαριασμούς των πολιτών, προειδοποίησε σήμερα ο εκτελεστικός διευθυντής της Διεθνούς Οργάνωσης Ενέργειας (ΙΕΑ).

Αυτό που αποτελεί την «πηγή» της ανησυχίας για τον Μπιρόλ, είναι η Κίνα, η οποία ούσα ισχυρή, θα επιχειρήσει να αντλήσει-αγοράσει περισσότερους ενεργειακούς πόρους που θα κατευθύνονταν στην Ευρώπη. Αυτό το ενδεχόμενο σε συνδυασμό με ένα σκληρό χειμώνα, θα προκαλέσει σύμφωνα με το υψηλόβαθμο στέλεχος της ΙΕΑ ισχυρές ανοδικές πιέσεις στις τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες με τη σειρά τους θα επιβαρύνουν επιπλέον τους καταναλωτές.

Υπάρχει, ασφαλώς και ο παράγων Ρωσία που παραμένει με ισχυρή επίδραση στο ενεργειακό status της Ευρώπης, παρά το γεγονός ότι η τελευταία έκανε προσπάθειες απεξάρτησης και βελτίωσης του ενεργειακού τους εφοδιασμού από άλλες πηγές. Ο Μπιρόλ εκτιμά ότι υπάρχουν φόβοι ότι η Ρωσία, που πέρυσι μείωσε τις ενεργειακές ροές στην Ευρώπη ενδέχεται να διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Γηραιά Ηπειρο αυτόν τον χειμώνα. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα ακόμη και ενός ενεργειακού μπλακ άουτ για την Ευρώπη.

Κάτω από τα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα η τιμή του φυσικού αερίου

Η τιμή του ολλανδικού συμβολαίου αναφοράς Αυγούστου (TTF) διαμορφώνεται σήμερα στα 36,6 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η πλειονότητα των αναλύσεων από φορείς, θεσμούς και ανθρώπους της ενεργειακής αγοράς εκτιμά ότι η τιμή του φυσικού αερίου τον ερχόμενο χειμώνα, θα κυμανθεί πέριξ των 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Σημειώνουν, μάλιστα, τα ευρωπαϊκά αποθέματα βρίσκονται άνω του εποχικού μέσου όρου, ενώ είναι πολύ πιθανό να φθάσουν στο 100% κατά τη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού. Θα πιάσουν, δηλαδή, τον εν λόγω στόχο, πολύ πιο πριν το χρονοδιάγραμμα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα