Οικονομία

Φόβοι για ψυχρολουσία από ΔΝΤ!


Αύριο δημοσιεύονται οι προβλέψεις για την ανάπτυξη, κίνδυνος σοβαρών αποκλίσεων από τις εκτιμήσεις κυβέρνησης και Ευρωπαίων.

Με αγωνία περιμένει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης τη δημοσιοποίηση, αύριο, των προβλέψεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ανάπτυξη, υπό τον φόβο ότι αυτές μπορεί να είναι πολύ πιο απαισιόδοξες από τις αντίστοιχες προβλέψεις Αθήνας και ευρωπαϊκών θεσμών, περιπλέκοντας τη διαπραγμάτευση για το χρέος και τα μέτρα της μεταμνημονιακής περιόδου.

Για την κρίσιμη διετία 2018-2019, που ακολουθεί τη λήξη του προγράμματος, κυβέρνηση και ευρωπαϊκοί θεσμοί συγκλίνουν σε σχετικά αισιόδοξη πρόβλεψη για την ανάπτυξη, εκτιμώντας ότι θα ανεβεί γύρω στο 2,5%, από το απροσδόκητα χαμηλό ποσοστό του 1,4%, που έχει καταγραφεί το 2017.

Το Ταμείο, όμως, είναι ως τώρα πολύ πιο απαισιόδοξο στις εκτιμήσεις του για την ελληνική οικονομία και από το καλοκαίρι του 2015 έχει κατεβάσει στο 1% το μακροπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης, που επηρεάζει καθοριστικά τους υπολογισμούς για τη βιωσιμότητα του χρέους, εκτιμώντας ότι είναι πολύ δύσκολο για την ελληνική οικονομία, με τις δομές και τις στρεβλώσεις που έχει, να πετύχει μια μεγάλη αύξηση παραγωγικότητας.

Αν το Ταμείο αύριο δημοσιοποιήσει εκτιμήσεις για τη διετία 2018-2019, στο πλαίσιο της ετήσιας έκθεσης World Economic Outlook, οι οποίες θα αποκλίνουν σημαντικά από τις ελληνικές και ευρωπαϊκές, θα αρχίσει με άσχημο τρόπο η συζήτηση, που θα κορυφωθεί στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του, για την πορεία της Ελλάδας μετά τη λήξη του προγράμματος και την ελάφρυνση του χρέους.

Η απαισιοδοξία του ΔΝΤ για την ανάπτυξη θα μεταφρασθεί σε πιέσεις προς την Αθήνα, αλλά και τους Ευρωπαίους δανειστές:

  • Για την Ελλάδα, αρνητικές προβλέψεις θα φέρουν πρόσθετες πιέσεις για λήψη μέτρων που θα διασφαλίζουν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, δηλαδή κυρίως την εφαρμογή ένα χρόνο νωρίτερα, από το 2019, της μείωσης του αφορολόγητου ορίου.
  • Για τους Ευρωπαίους δανειστές, οι απαισιόδοξες προβλέψεις θα έφερναν νέα πίεση του Ταμείου για πιο «γενναιόδωρη» ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, την οποία και η νέα γερμανική κυβέρνηση φαίνεται πως θέλει να αποφύγει στο άμεσο μέλλον και να τη συνδέσει με εκπλήρωση όρων στο μέλλον.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις