Πολιτική

Φόβοι για Eurogroup - φιάσκο πριν από την ΔΕΘ


«Βαρύ» το κλίμα για την κυβέρνηση, με αμυντικό «σχέδιο» πάει ο Τσακαλώτος στη Μπρατισλάβα

 Υποσχέσεις για επιτάχυνση της υλοποίησης των προαπαιτούμενων που εκκρεμούν για να εκταμιευθούν και τα τελευταία 2,8 δισ. ευρώ της πρώτης αξιολόγησης θα δώσει την Παρασκευή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στους ομολόγους του στο Eurogroup, ενώ στο παρασκήνιο εκφράζονται φόβοι ότι η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στην Μπρατισλάβα μπορεί να κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις και να εξελιχθεί σε φιάσκο για την κυβέρνηση, ένα 24ωρο πριν την εμφάνιση του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ.

Του Νώντα Χαλδούπη

Σε χθεσινή κυβερνητική σύσκεψη, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε εντολή να κλείσουν το συντομότερο οι εκκρεμότητες με τα 13 «παγωμένα», επί συνόλου 15, προαπαιτούμενα και το οικονομικό επιτελείο καλείται να ολοκληρώσει τις δράσεις ως τα τέλη του μήνα, ώστε να καταστεί δυνατό να εγκριθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup, στις αρχές Οκτωβρίου, η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, αλλά και να αρχίσουν οι συζητήσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Παρότι η κυβέρνηση δείχνει να βγαίνει από τον καλοκαιρινό «λήθαργο» και να ασχολείται δραστήρια με τα εκκρεμή προαπαιτούμενα, το πολιτικό κλίμα στην Ευρώπη έχει «βαρύνει» για την Ελλάδα σε τέτοιο βαθμό, που εκφράζονται φόβοι ότι στη συνεδρίαση του Eurogroup ο κ. Τσακαλώτος θα αντιμετωπίσει επικρίσεις και πιέσεις, αλλά και ότι ενδέχεται να γίνουν κάποιες δηλώσεις από τον Β. Σόιμπλε ή από κάποιους υπουργούς Οικονομικών γερμανικής επιρροής, οι οποίες θα φέρουν την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση, την ώρα που θα ετοιμάζεται ο πρωθυπουργός για το δύσκολο φετινό «τεστ» στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είναι... ύποπτα σιωπηλός το τελευταίο διάστημα, σε σχέση με την Ελλάδα, αλλά ήδη εξαπέλυσε «προειδοποιητικές βολές». Ο εκπρόσωπός του στην τελευταία συνεδρίαση του Euro Working Group εμφανίσθηκε πολύ αυστηρός στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, ξεκαθαρίζοντας ότι η ελληνική πλευρά δεν θα πρέπει να περιμένει ρύθμιση πριν από τις γερμανικές εκλογές του επόμενου φθινοπώρου.

 Η περιρρέουσα πολιτική ατμόσφαιρα στην Γερμανία μόνο ευνοϊκή δεν θεωρείται για τις επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης. Η ήττα - σοκ των Χριστιανοδημοκρατών από το ακροδεξιό κόμμα AfD σε τοπικές εκλογές ανατολικογερμανικού κρατιδίου και η  σειρά δύσκολων τοπικών αναμετρήσεων που αντιμετωπίζει η Άνγκελα Μέρκελ ως τις εθνικές εκλογές ευνοούν την υιοθέτηση σκληρών δεξιών θέσεων σε κρίσιμα θέματα (μεταναστευτική πολιτική, δανεισμός της Ελλάδας), ενώ κρατούν την Γερμανίδα καγκελάριο σε μια ιδιότυπη πολιτική «ομηρία», που πιθανότατα δεν θα της επιτρέψει να παρέμβει υπέρ της Ελλάδας, εάν ο Β. Σόιμπλε ακολουθήσει υπερβολικά αυστηρή γραμμή.

Σε αυτό το κλίμα και με δεδομένο ότι το AfD έχει υιοθετήσει μια άκρως επιθετική στάση κατά της Ελλάδας, που φαίνεται να συμβαδίζει με τις απόψεις των δεξιών Γερμανών ψηφοφόρων, δεν θα πρέπει να αποκλείεται να εξαπολύσει ο Β. Σόιμπλε κάποια από τις γνωστές «ρουκέτες» του κατά της Ελλάδας στην Μπρατισλάβα, την Παρασκευή,  ώστε να κερδίσει κάποιους «πόντους» για το κόμμα του στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση.

Την ίδια στιγμή, σοβαρά επικοινωνιακά προβλήματα στο οικονομικό επιτελείο δεν προκαλούν μόνο οι συνεχείς δυσμενείς για την κυβέρνηση «διαρροές» από αξιωματούχους των Βρυξελλών στα διεθνή μέσα, αλλά και οι τουλάχιστον άκομψοι χειρισμοί από Γάλλους αξιωματούχους στο ευαίσθητο, για την Αθήνα, θέμα της στελέχωσης του νέου Ταμείου ιδιωτικοποιήσεων.

Το δημοσίευμα της γαλλικής  “Figaro”, το οποίο παρουσίασε ως ειλημμένη απόφαση την τοποθέτηση του Γάλλου τεχνοκράτη, Ζακ Λε Παπ, στην κρίσιμη θέση του προέδρου του εποπτικού συμβουλίου του νέου Ταμείου, προκάλεσε έντονο εκνευρισμό στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς επανέφερε στο προσκήνιο τους φόβους για έλεγχο των ιδιωτικοποιήσεων από τους δανειστές, χωρίς η ελληνική κυβέρνηση να έχει ουσιαστική επιρροή στις αποφάσεις.

Μέσω άτυπου ενημερωτικού σημειώματος, το υπουργείο Οικονομικών επιχείρησε να διαψεύσει ότι η απόφαση είναι ήδη ειλημμένη και υπενθύμισε σειρά διατάξεων του νόμου για το Ταμείο, οι οποίες διασφαλίζουν ότι θα υπάρχει επαρκής έλεγχος από την κυβέρνηση. Όμως, σε μια ένδειξη ότι ακόμη και «φιλικές» πρωτεύουσες, όπως το Παρίσι, δεν δείχνουν αυτό τον καιρό ιδιαίτερο σεβασμό στις ευαισθησίες της κυβέρνησης, εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών μίλησε λίγο αργότερα στο Reuters και επιβεβαίωσε το δημοσίευμα της “Figaro”!

Οι διπλωματικοί οιωνοί, ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup, δεν είναι άριστοι για την κυβέρνηση, που όπως όλα δείχνουν θα υποχρεωθεί να «παίξει άμυνα» στην Μπρατισλάβα, με μοναδικό στόχο να αποφύγει κάποια δυσάρεστη έκπληξη, η οποία θα έφερνε και τον Αλέξη Τσίπρα σε δύσκολη θέση στην Θεσσαλονίκη. Αυτή την φορά, όμως, έχει χάσει αρκετό πολιτικό κεφάλαιο έναντι των δανειστών και δεν είναι βέβαιο ότι θα τα καταφέρει.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις