Υγεία

Φόβοι αναζωπύρωσης του δεύτερου κύματος μετά τα Χριστούγεννα -Στο τραπέζι νέα μέτρα


Με τα σκληρά επιδημιολογικά στοιχεία να παραμένουν ζοφερά (συνολικά πάνω από 4.000 θάνατοι από κορονοϊό και περισσότεροι από 500 διασωληνωμένοι ημερησίως)-αν και η χώρα μας συμπληρώνει 6 εβδομάδες γενικού lockdown- και τα ημερήσια κρούσματα να μειώνονται με αργό ρυθμό, εντείνονται οι φόβοι για αναζωπύρωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας μετά τις χριστουγεννιάτικες συναναστροφές. 

Ειδικοί επιστήμονες και κυβερνητικοί παράγοντες φοβούνται ότι οι χριστουγεννιάτικες επισκέψεις, παρά τον περιορισμό των 9 ατόμων από δύο οικογένειες και την απαγόρευση μετακίνησης από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, μπορεί να αποτελέσουν την «εύφλεκτη ύλη», για φούντωμα του δεύτερου κύματος, το οποίο δεν έχει σβήσει. 

Το ενδεχόμενο φαντάζει εφιαλτικό, καθώς εκτός από τα νέα θύματα που θα προκαλέσει, θα φέρει το δοκιμαζόμενο σύστημα υγείας πάλι στα όρια της κατάρρευσης. Κι αυτό ενώ είναι πιθανό να ενσκήψει και τρίτο κύμα κορονοϊού, παρά την έναρξη των εμβολιασμών (σ.σ. για να αποκτήσει ανοσία ένα άτομο χρειάζεται περισσότερο από ένας μήνας μετά τη δεύτερη δόση εμβολίου). 

Εκτός από τα γιορτινά τραπέζια φόβοι εκφράζονται και για τις θείες λειτουργίες, που επιτρέπονται ανήμερα των Χριστουγέννων, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα, καθώς είναι νωπές οι μνήμες από τους εορτασμούς του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι εκτιμάται ότι συνετέλεσαν στην έκρηξη των κρουσμάτων κορονοϊού στη Βόρεια Ελλάδα.  

Υπενθυμίζεται ότι, ειδικά τις ημέρες 24 - 25 Δεκεμβρίου 2020 και 31 Δεκεμβρίου και 1 Ιανουαρίου 2021 επιτρέπονται συναθροίσεις με ανώτατο όριο έως 9 ατόμων που προέρχονται από 2 οικογένειες. Για τις εκκλησίες προβλέπεται η τέλεση λειτουργιών 25/12/2020, 1/1/2021  και 6/1/2021 με παρουσία πιστών. Ένας πιστός ανά 15 τμ με μέγιστο αριθμό 25 πιστών για τους ιερούς ναούς και μέγιστο αριθμό 50 ατόμων για μητροπολιτικούς ναούς.

Ποιές είναι οι «κόκκινες» περιοχές 

Είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, δήλωσε μιλώντας στο ΣΚΑΪ: «Kαλό είναι να μείνουμε σπίτι μέχρι 20 Ιανουαρίου» 

Ο καθηγητής  αναφέρθηκε και στις περιοχές που είναι «στο κόκκινο» προειδοποιώντας ότι «έχουν μεγάλη πιθανότητα αναζωπύρωσης μετά τα Χριστούγεννα». Πλην της Δυτικής Αττικής και της Κοζάνης, όπου ήδη είναι σε ισχύ αυστηρότερα μέτρα για τον περιορισμό του κορονοϊού «ιδιαίτερη προσοχή θέλουν Καρδίτσα, Μαγνησία, Χίος, Αχαΐα, Θάσος και Λάρισα» είπε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Δ. Σαρηγιάννης.

Επισήμανε πως είμαστε σε φάση καλής αποκλιμάκωσης Ο ρυθμός αναπαραγωγής το RT είναι στο 0,88 που σημαίνει ότι ένα άτομο μολύνει κάτω από έναν συμπολίτη, δηλαδή ουσιαστικά έχουμε κάποια ύφεση στην πανδημία. «Οι θάνατοι δυστυχώς παραμένουν υψηλά. Προβλεπόμενα με την έννοια ότι είναι αυτό που περιμέναμε να δούμε» διευκρίνισε.

«Παράθυρο» για νέα μέτρα 

Από την πλευρά του απαρέγκλιτη τήρηση των μέτρων κατά την περίοδο των εορτών, αλλά και «παράθυρο» για την επιβολή αυστηρότερων, τοπικού χαρακτήρα lockdown «εφ όσον κάτι τέτοιο χρειαστεί», ήταν τα κεντρικά μηνύματα, του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, στη συνέντευξη, που παρεχώρησε σήμερα (19/12)στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. 

Ειδικότερα για την περίοδο της Χριστουγεννιάτικης ανάπαυλας, ο Σ. Πέτσας δεν παρέλειψε να τονίσει ότι «το βασικό ζητούμενο και τις γιορτές, αλλά και το επόμενο χρονικό διάστημα είναι να έχουμε ένα στενό κοινωνικό κύκλο. Να μην ανοίγουμε τις επαφές μας υπέρμετρα. Ξέρουμε ότι έχουμε φίλους, συγγενείς, αλλά ας προσπαθήσουμε και αυτές τις ημέρες να είμαστε με τα ίδια πρόσωπα. Έχει μεγάλη σημασία, λοιπόν, όχι τόσο ο αριθμός αυτός καθαυτός, γιατί οι τέσσερις είναι ήδη μια οικογένεια, οι άλλοι μπορούν να είναι άλλα τέσσερα άτομα, αλλά να είναι η ίδια οικογένεια, που θα περάσουμε τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Σ. Πέτσας συνέστησε να «μην αλλάξουμε ανθρώπους, οι οποίοι θα επισκεφτούν το σπίτι μας ή θα πάμε εμείς σ' άλλου το σπίτι. Έχει μεγάλη σημασία ο στενός κύκλος. Η συζήτηση για τα πρόσωπα, λοιπόν, συνδέεται ακριβώς με το γεγονός ότι περιορίζουμε τις επαφές μας. Όσο πιο στενός ο κύκλος μας τόσο μικρότερη η διασπορά του ιού. Θα έχουμε την ευκαιρία να συναντήσουμε τους αγαπημένους μας όταν ξεπεράσουμε αυτό τον εφιάλτη».

Στη συνέχεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ξεκαθάρισε πως δεν επίκειται αλλαγή στο ωράριο απαγόρευσης της κυκλοφορίας κάνοντας ειδική μνεία σε περιοχές, που παρουσιάζουν ακόμη και σήμερα ιδιαίτερα βεβαρημένο επιδημιολογικό φορτίο: «θα παραμείνουμε αυστηρά σε αυτό το ωράριο. Όπως έχουμε πει και τις προηγούμενες ημέρες, δεν υπάρχει περίπτωση χαλάρωσης μέτρων.  Ενδεχομένως να υπάρχει περίπτωση σκλήρυνσης μέτρων σε τοπικό επίπεδο, όπως, δυστυχώς, χρειάστηκε να γίνει σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, όπως για παράδειγμα στη Μάνδρα ή στην Κοζάνη χθες. Έχει μεγάλη σημασία σε τοπικό επίπεδο να παρεμβαίνουμε γρήγορα και να ελέγχουμε πιθανές εστίες διασποράς, για να μην ξεφύγουν από τον έλεγχο. Ιδίως τώρα που είμαστε σε ένα καθεστώς περιοριστικών μέτρων μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, να ελέγξουμε τέτοιες τοπικές εστίες μέχρι τότε» 

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Στέλιος Πέτσας, συμπλήρωσε: «το πορτοκαλί όταν ανάβει, είναι για να πατήσουμε το φρένο να σταματήσουμε, όχι να επιταχύνουμε να περάσουμε το φανάρι. Επομένως, όταν χτυπούν τέτοια καμπανάκια κινδύνου, πρέπει να τα λαμβάνουμε υπόψη μας και να παρεμβαίνουμε έγκαιρα. Εάν χρειαστεί, θα το κάνουμε και σε άλλες περιοχές. Μακάρι να μην χρειαστεί. Έχει μεγάλη σημασία η συμπεριφορά όλων μας. Καταλαβαίνουμε όλοι την κόπωση. Άνθρωποι είμαστε. Είναι από τη φύση μας η διάθεσή μας να έχουμε κοινωνικές συναναστροφές. Είναι από τη φύση μας να θέλουμε να βγούμε έξω. Όμως, είμαστε σε ένα καθεστώς, το οποίο είμαστε κοντά στο να βγούμε από αυτό τον εφιάλτη αν τηρήσουμε τα μέτρα. Ας μην παρασυρθούμε από τη δεκάμηνη κόπωση. Ας μην εφησυχάσουμε. Έχει μεγάλη σημασία τώρα που είμαστε στο τέλος της διαδρομής να μην τα καταστρέψουμε όλα».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα