Οικονομία

«Φουσκωμένες» οι τιμές κατοικιών στη Γερμανία - και ανεβαίνουν


+8% σε ένα χρόνο και +50% στη 10ετία. Πώς διαμορφώνονται οι τιμές

Εδώ και 10 χρόνια οι τιμές των κατοικιών στη Γερμανία βρίσκονται σε ανοδική τροχιά. Όλα δείχνουν ότι οι αγοραίες αξίες θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν. Οικονομολόγοι, αναλυτές  και εμμέσως η Bundesbank μιλούν για «φούσκα». Αντίθετα, ειδικοί της κτηματαγοράς θεωρούν φυσιολογική αυτή την εξέλιξη

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ερευνών για τη Διαμονή, την τελευταία χρονιά οι τιμές διαμερισμάτων αυξήθηκαν πάνω από 8% κατά μέσο όρο, ενώ στη δεκαετία 2008-2018 είχαν αυξηθεί κατά 50%.
 Η μέση τιμή ανά τετραγωνικό διαμορφώνεται πλέον σε 2.030 ευρώ. Στις επτά μεγαλύτερες πόλεις (Βερολίνο, Αμβούργο, Μόναχο, Κολωνία, Φρανκφούρτη, Στουτγάρδη και Ντίσελντορφ) η μέση τιμή για μονοκατοικίες είναι υπερδιπλάσια και ανέρχεται σε 6.100 ευρώ ανά τμ!

Παράλληλα ανοίγει η ψαλίδα μεταξύ ενοικίων και τιμών αγοράς ακινήτων. Τα ενοίκια αυξήθηκαν πέρσι «μόνο» 3,7%, ενώ η μέση ετήσια αύξηση των αγοραίων τιμών ακινήτων είναι πολύ μεγαλύτερη επί σειρά ετών.

Φθηνά δάνεια για ακίνητα

Η ζήτηση για ακίνητα στις πόλεις παραμένει υψηλή και λόγω των χαμηλών επιτοκίων, τα οποία είναι ιδιαίτερα ελκυστικά για επενδυτές ακινήτων.
  Στο επίκεντρο της έρευνας του Ινστιτούτου Ερευνών για τη Διαμονή βρέθηκαν ακίνητα μεσαίας κατηγορίας και εξοπλισμού, ηλικίας 30 ετών που προσφέρονται προς πώληση ή ενοίκιο στη μηχανή αναζήτησης Immobilienscout24.de. Τα διαμερίσματα είχαν κατά μέσο όρο 3 δωμάτια και εμβαδό 80 τετραγωνικά, ενώ οι μονοκατοικίες 130 τετραγωνικά.
  Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, η ανοδική τάση στις τιμές ακινήτων οφείλεται πρωτίστως στα φθηνά στεγαστικά δάνεια και την οικονομική ανάπτυξη.

Bundesbank: Υπερβολικές οι τιμές. Σταθεροποίηση ή πτώση;

Στο ερώτημα εάν ανοδική πορεία των τιμών θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια ο Στέφαν Μητρόπουλος από την Τράπεζα Έσσης-Θουριγγίας (Helaba) δηλώνει στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) ότι δεν βλέπει στον ορίζονται μια οικονομική ύφεση, η οποία θα μπορούσε να συμπαρασύρει τις τιμές των ακινήτων. Εκτιμά ότι σε πολλές περιοχές της Γερμανίας - ιδίως στην ανατολική Γερμανία - έξω από τις πόλεις οι τιμές είναι πολύ προσιτές. Τα χαμηλά επιτόκια εξισορροπούν τις υψηλές τιμές, λέει ο Γερμανός ειδικός σε ζητήματα ακινήτων.

Το Ινστιτούτο Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών Empirica εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος φούσκας, διότι οι τιμές των ακινήτων απομακρύνονται πολύ από τα μεσαία εισοδήματα και τις οικονομικές δυνατότητες του μέσου πολίτη.

Ακόμα και η πάντα μετριοπαθής γερμανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Bundesbank) θεωρεί ότι οι τιμές των ακινήτων είναι μέχρι και 30% υψηλότερες από ό,τι μπορεί να εξηγηθεί βάσει των οικονομικών στοιχείων.
 Ωστόσο, ο Στέφαν Μητρόπουλος υποστηρίζει ότι αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι οι τιμές των ακινήτων θα πρέπει να πέσουν κατά 20% ή και 30%. Εκτιμά ότι όσο υπάρχει το φαινόμενο της αστυφιλίας και τα επιτόκια είναι χαμηλά, είναι απίθανο ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ακόμα και μετά το τέλος της περιόδου των «παχέων αγελάδων» για τη γερμανική οικονομία μετά τη γερμανική Επανένωση στα μέσα της δεκαετίας του ΄90, οι τιμές των ακινήτων δεν μειώθηκαν, αλλά παρέμειναν στάσιμες για περισσότερα από δέκα χρόνια. Κάτι παρόμοιο μπορεί να επαναληφθεί, υπογραμμίζει ο εμπειρογνώμων της Τράπεζαw Έσσης-Θουριγγίας (Helaba)\

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle/dpa

Διαβάστε επίσης