Την Εθνική Στρατηγική για τη βοήθεια στους αστέγους ανέπτυξε σήμερα η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με αφορμή τη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων έρευνας - πιλοτικής απογραφής αστέγων που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία του Υπουργείου με το Πάντειο Πανεπιστήμιο, σε 7 μεγάλους δήμους της χώρας.
Οι άμεσοι στόχοι της Εθνικής Στρατηγικής, σύμφωνα με την Θεανώ Φωτίου, είναι:
- Αποτύπωση του φαινομένου με επιστημονικό, έγκυρο τρόπο και ενιαία μεθοδολογία.
- Κωδικοποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας και επεξεργασία προτάσεων βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου. Οι προτάσεις θα παρουσιαστούν το φθινόπωρο.
- Σύσταση διυπουργικού οργάνου που θα χαράσσει την πολιτική για τους αστέγους, εντός του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής, υπό την Αντιπροεδρία. Θα μετέχουν τα Υπουργεία Εργασίας, Εσωτερικών, Υγείας, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Οικονομίας και Οικονομικών.
- Δημιουργία μόνιμου ψηφιακού μηχανισμού παρακολούθησης της αστεγίας που θα λειτουργεί εντός του πλαισίου του Εθνικού Μηχανισμού για την κοινωνική ένταξη και συνοχή, με στόχο τη διασύνδεση και τον συντονισμό όλων των φορέων που εργάζονται για τους αστέγους.
- Δημιουργία δεικτών για την παρακολούθηση του φαινομένου και ορισμός ποσοτικών στόχων μείωσης ανά έτος.
Η αναπληρώτρια υπουργός αναφέρθηκε και στις δράσεις που έχουν ήδη υλοποιηθεί για τους άστεγους αλλά και την πρόληψη της αστεγίας.
Ειδικότερα:
- Στη χρηματοδότηση νέων δομών αλλά και τη βελτίωση υφιστάμενων, στη φροντίδα εν κινήσει, την ένταξη αστέγων στο ΚΕΑ, στο πρόγραμμα «Στέγη και Εργασία», το επίδομα στέγασης και ενοικίου.
- Η έρευνα πραγματοποιήθηκε υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας σε συνεργασία με το Πάντειο Πανεπιστήμιο και επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή Κώστα Δημουλά, στους Δήμους Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Ηρακλείου, Ν. Ιωνίας, Ιωαννιτών και Τρικκαίων.