Πολιτική

Φωτίου: «Να μας πει ο κ. Μητσοτάκης ποια από τα επιδόματα θα κόψει»


«Να μας πει ο κ. Μητσοτάκης ποια από τα επιδόματα θα κόψει» δηλώνει η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα στο «Έθνος της Κυριακής», ενώ, αναφερόμενη στις ευρωεκλογές, επισημαίνει ότι, για εμάς, είναι κεντρική σύγκρουση και «είμαστε πλέον βέβαιοι ότι θα την κερδίσουμε».

«Για εμάς, τα επιδόματα»- τονίζει η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης -«είναι η παρέμβαση του κράτους, για να αποκαταστήσει την ισότητα για τους ανάπηρους, τους ευάλωτους, τους γονείς, τα παιδιά. Είναι όρος ισοτιμίας, καθώς μία τετραμελής οικογένεια με δύο παιδιά δεν έχει τις ίδιες ανάγκες με μία τετραμελή οικογένεια χωρίς παιδιά.. Ο κ. Μητσοτάκης μας λέει ότι κρατάμε τους ανθρώπους εξαρτημένους από επιδόματα και ανακυκλώνουμε τη φτώχεια. Εμείς, επειδή ακριβώς θεωρούμε τα επιδόματα όρο ισοτιμίας και όχι δωράκι ή χάρη, με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την προηγούμενη Τετάρτη, τα εξαιρούμε από τα εισοδήματα. Το κάνουμε για το επίδομα στέγης, παιδιού και αναπήρου. Δηλαδή δεν το χάνει κάποιος, αν βρει δουλειά και, επομένως, δεν δημιουργούμε μία παγίδα που ανακυκλώνει τη φτώχεια. Προκαλώ τον κ. Μητσοτάκη να μας πει ποια από αυτά τα επιδόματα θα κόψει» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για την πολιτική όξυνση των προηγούμενων ημερών, η κ. Φωτίου υπογραμμίζει: «Είχαμε από τη μια πλευρά ένα μπαράζ επιθέσεων με fake news, λάσπη και μαύρη προπαγάνδα και από την άλλη ένα σημαντικό πακέτο μέτρων στήριξης της κοινωνικής πλειοψηφίας, κοστολογημένο και κοινωνικά δίκαιο. Η όξυνση αυτή αποκάλυψε την.. κρυφή ατζέντα Μητσοτάκη για το κοινωνικό κράτος. Μετά την αναγγελία για κατάργηση του 8ωρου, τη δυσανεξία για τη 13η σύνταξη, τις έντονες αντιδράσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου, μετά την πάγια επιθυμία για κόψιμο όλων των επιδομάτων, αποκαλύφθηκε ότι ο κ. Μητσοτάκης θέλει να καταργήσει την πενθήμερη εργασία και να νομοθετήσει την εφταήμερη, να καταργήσει τα δημόσια νοσοκομεία και να διαλύσει τη δημόσια ασφάλιση. Αποκαλύφθηκε το σχέδιο της Δεξιάς για την απόλυτη ισοπέδωση του κοινωνικού κράτους -υγεία, παιδεία, κοινωνική προστασία- και η εκχώρησή του στο ιδιωτικό κεφάλαιο».

Παράλληλα, η κ. Φωτίου σημειώνει: «Επιμένει στη σημασία των στοιχείων που κατέθεσε στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις. Ένας μεγάλος μύθος που διακινείται από τη ΝΔ είναι πως τη μεσαία τάξη την κατέστρεψε ο ΣΥΡΙΖΑ. Όπως, όμως, αποδεικνύουν τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., 822.000 συμπολίτες μας από τα 5.000.000 που αποτελούσαν τη μεσαία τάξη, δηλαδή ένας στους έξι, μετακόμισαν βιαίως από το 2009 έως το 2015 στα φτωχότερα στρώματα. Και όσοι παρέμειναν, έχασαν το 37% του εισοδήματός τους. Λέει τώρα ο κ. Μητσοτάκης ότι ενδιαφέρεται πρωτίστως να μεγαλώσει την πίτα, δηλαδή τον εθνικό πλούτο, το ΑΕΠ. Όταν μέσα σε έξι χρόνια κατάφεραν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να χάσει η εθνική πίτα το 25%, όσο χάνει μία χώρα σε συνθήκες πολέμου» υπογραμμίζει.

Σε ερώτηση σχετικά με το διακύβευμα αυτών των ευρωεκλογών, η κ. Φωτίου απαντά ότι την επόμενη Κυριακή θα αναμετρηθούν δύο κόσμοι σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα. «Τα κόμματα της λιτότητας, του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς από τη μια και οι δυνάμεις της προόδου και της αλληλεγγύης από την άλλη. Πρόκειται για ευθεία σύγκρουση των πολιτικών που καταστρέφουν την Ευρώπη και γιγαντώνουν τον φασισμό, με τις πολιτικές των προοδευτικών συμμαχιών που στηρίζουν την κοινωνία των πολλών και είναι ικανές να βάλουν τέλος στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και στην άνοδο της ακροδεξιάς. Το δίλημμα της κάλπης θα είναι, αν θα επιτρέψουμε τη διάλυση του κοινωνικού κράτους στο όνομα της ανάπτυξης, των επενδύσεων και των αγορών, όπως θέλει ο κ. Μητσοτάκης και το ΔΝΤ ή αν θα κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα με ισχυρό κοινωνικό κράτος, με ανοιχτά σύνορα, με δίκαιη ανάπτυξη. Για εμάς, είναι κεντρική σύγκρουση και είμαστε πλέον βέβαιοι ότι θα την κερδίσουμε» σχολιάζει η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η Θ. Φωτίου στη Νάξο

Τέλος, μιλώντας σήμερα το πρωί σε ανοιχτή εκδήλωση στη Νάξο, η κ. Φωτίου παρουσίασε το «αναπτυξιακό σχέδιο τετραετίας» της κυβέρνησης, το οποίο στηρίζεται σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, το οποίο προχωρά με τέσσερις άξονες:

«1ος άξονας

Υγεία-παιδεία-κοινωνική προστασία

Στηρίζει και αναπτύσσει το κοινωνικό κράτος υγεία-παιδεία-κοινωνική προστασία (συντάξεις, πρόνοια). Σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας και υπό μνημονιακό καθεστώς, εμείς προχωρήσαμε σε πράξεις μοναδικές σε όλη την Ευρώπη: δωρεάν κάλυψη 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων στην υγεία, ανάπτυξη της ειδικής αγωγής για τα παιδιά ενός κατώτερου Θεού, νόμος για την ανθρωπιστική κρίση και ΚΕΑ/ΕΦΚΑ.

2ος άξονας

Εκσυγχρονισμός και δημοκρατία στη δημόσια διοίκηση

Η δημόσια διοίκηση έχει πολλά προβλήματα και δεν αντιμετωπίζονται μέσα σε μία τετραετία. Πώς θα εξυπηρετεί τον πολίτη; Έτσι που είναι αποψιλωμένο σήμερα χωρίς νέο προσωπικό, χωρίς διορισμούς τόσα χρόνια.

Οι δανειστές επέβαλαν το 1/5. Πέντε φεύγουν ένας προσλαμβάνεται. Εμείς καταφέραμε από 1/1/2019 το 1/1. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να επαναφέρει το 1/5. Γιατί; Μόνο έτσι μπορεί να δώσει τμήματα του δημοσίου σε ιδιώτες, να έχει πελατειακές σχέσεις και να συντηρεί τη διαφθορά. Θα δώσω ένα παράδειγμα, του δικού μας χαρτοφυλακίου της πρόνοιας.

3ος άξονας

Παραγωγική ανασυγκρότηση

Με αναδιάταξη του αγροτοδιατροφικού και ενίσχυση του μεταποιητικού τομέα. Με κορμό τις μικρές επιχειρήσεις που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας, κατευθύναμε όλα τα ευρωπαϊκά κονδύλια ΕΣΠΑ εκεί. Αλλάζουμε το παραγωγικό μοντέλο, στηρίζοντας τη μεσαία τάξη, τη μισθωτή εργασία, τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, τους νέους και τις νέες.

4ος άξονας

Έλεγχος δαπανών-ενίσχυση κοινωνικού κράτους

Καταφέραμε να ελέγξουμε τα οικονομικά και παράλληλα να αναδιατάξουμε τις δαπάνες προς όφελος των χτυπημένων από την κρίση και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Τα μεγάλο πακέτο μέτρων που ψηφίσαμε στη Βουλή, είναι ένα μεγάλο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτοί είναι οι βαθμοί ελευθερίας που κερδίσαμε, βγαίνοντας από τα μνημόνια, να διαχειριζόμαστε μόνοι μας τα οικονομικά του οίκου μας» τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία της η κ. Φωτίου.