Πολιτική

Φωτίου: Η κυβέρνηση δεν διαθέτει ρευστό για τους ευάλωτους και αδύναμους συμπολίτες μας


"Στη σημερινή της παρέμβαση στο Mega Channel η Υφυπουργός κ. Μιχαηλίδου επιβεβαίωσε ότι οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες δεν έχουν καμία οικονομική ενίσχυση εν μέσω πανδημίας. Η κ. Μιχαηλίδου στην ερώτηση για διανομή τροφίμων στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρώην ΚΕΑ) επικαλέσθηκε την κατ οίκον διανομή των τροφίμων του ΤΕΒΑ, που είναι σταγόνα στον ωκεανό", δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου.

Και αναφερόμενη στην πρότασή του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: "Εμείς καλούμε την κυβέρνηση:

  • να αυξήσει κατά 50% το επίδομα του ΕΕΕ που δίνεται τώρα, δηλαδή να καταβάλει 300 ευρώ στο μεμονωμένο άτομο και αναλογικά στα νοικοκυριά με περισσότερα μέλη, και να το χορηγεί ολόκληρο
  • να αυξήσει το όριο εισοδήματος για χορήγηση του ΕΕΕ για να καλυφθούν 700.000 συμπολίτες μας με 72 εκ ευρώ και
  • να αξιοποιήσει τώρα τα 185.000 ημερήσια σχολικά γεύματα που σήμερα δεν διανέμονται, ενδεικτικά  80.000 στην Αττική και 43.000 στην Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, για να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες: σε ευάλωτους δημότες και εργαζομένους δήμων, σε ωφελούμενους και εργαζόμενους ιδρυμάτων, σε αστέγους, σε καταυλισμούς Ρομά.

Παράλληλα η κ. Φωτίου τόνισε "Για τα επιδόματα αναπηρίας: Η κ. Μιχαηλίδου κάλεσε όσους ενδιαφέρονται να υποβάλουν αίτηση τώρα, να το κάνουν για να πάρουν αριθμό προτεραιότητας για όποτε ανοίξουν πάλι τα ΚΕΠΑ. Την ενημερώνουμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν ήδη σε εκκρεμότητα στον ΟΠΕΚΑ 15.000 πλήρεις αιτήσεις για νέα χορήγηση επιδόματος αναπηρίας. Αυτό σημαίνει ότι ούτε σε ένα εξάμηνο από την επαναλειτουργία των ΚΕΠΑ αυτές δεν θα μπορέσουν να εξετασθούν"

Και παρέθεσε σύμφωνα με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ: "Γι αυτό καλούμε την κυβέρνηση:

  • να χορηγήσει άμεσα τα επιδόματα αναπηρίας στους 15.000 που έχουν ολοκληρωμένες αιτήσεις στον ΟΠΕΚΑ και σε όσους υπέβαλαν από την αρχή της κρίσης ή υποβάλλουν πλήρη αίτηση στους επόμενους 6 μήνες. Γνωρίζουμε άλλωστε ότι το 75% των αιτημάτων κρίνονται θετικά από τα ΚΕΠΑ και ότι το κόστος δεν ξεπερνά τα 4,5 εκ. το μήνα, άρα δεν  υπάρχει λόγος να ταλαιπωρούνται οι ανάπηροι, για πολλούς από τους οποίους το αναπηρικό επίδομα θα είναι το μόνο εισόδημα και
  • να αυξηθούν κατά 50% όλα τα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα

Ακόμη η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε: 

για τους ανέργους: πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ένα Ειδικό Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης με τη μορφή μερίσματος, ύψους 1,5 δις, που θα καλύψει  μακροχρόνιους και μη επιδοτούμενους ανέργους, εργαζόμενους σε επισφαλείς θέσεις εργασίας, εργαζόμενους με μπλοκάκια και με εργόσημο.

Για τα ιδρύματα: Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας λειτουργούν 63 δημόσια και 140 ιδιωτικά κοινωφελή ιδρύματα με 7.000 ηλικιωμένους και χρονίως πάσχοντες και εκατοντάδες άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις με άγνωστο αριθμό φιλοξενούμενων. Επανερχόμαστε στην πρότασή του ΣΥΡΙΖΑ ότι πρέπει:

  • να μονιμοποιηθεί το επικουρικό προσωπικό που υπηρετεί σήμερα, να γίνουν άλλες 500 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και να επαναπροσληφθούν οι πρόσφατα αποπεμφθέντες εργαζόμενοι των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας και νέων επιστημόνων που έχουν εμπειρία στα συγκεκριμένα ιδρύματα και μπορούν να είναι άμεσα χρήσιμοι
  • να χορηγηθεί στους εργαζόμενους των ιδρυμάτων το ειδικό επίδομα 800 € που δίνεται στους εργαζόμενους στα νοσοκομεία σε αναγνώριση της υπεράνθρωπης προσπάθειας που καταβάλλουν
  • να γίνουν διαγνωστικά τεστ σε όλους, εργαζόμενους και ωφελούμενους, όλων των ιδρυμάτων,  δημόσιων προνοιακών, και ιδιωτικών κοινωφελούς, αλλά και κερδοσκοπικού σκοπού.
  • Να γίνονται καθημερινά έλεγχοι της καλής λειτουργίας των ιδρυμάτων, δημόσιων και ιδιωτικών κάθε μορφής, από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα της Πολιτείας.

Τέλος, για την προστασία των ανασφάλιστων υπερήλικων, καλούμε την κυβέρνηση να αυξήσει το επίδομα που λαμβάνουν από τον ΟΠΕΚΑ κατά 50% (επιπλέον κόστος 4,5 εκ το μήνα).

Διαβάστε επίσης