Πολιτική

Φωτιές άναψε στη ΝΔ η συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων


Φωτιές άναψε στο εσωτερικό της ΝΔ χθεσινή δήλωση του αναπληρωτή Σύμβουλου Εθνικής Ασφάλειας Θανου Ντόκου στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, με την οποία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεκμετάλλευσης από ελληνοκυπρίους και τουρκοκυπρίους των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη).

Η αντίδραση εκ μέρους των ακραιφνών δεξιών της παράταξης ήταν άμεση και προς το παρόν εκφράστηκε με δύο δημοσιεύματα: το κύριο θέμα της εφημερίδας «Εστία» και άρθρο της ιστοσελίδας Antinews.gr, που εκφράζει πάγια τις θέσεις της πλευράς Σαμαρά. Και στα δύο δημοσιεύματα, με τα οποία ασκείται έντονη κριτική στον Θ. Ντόκο, διατυπώνεται η εκτίμηση ότι η δήλωσή του ανοίγει τον δρόμο και για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο.

Ειδικότερα, το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Εστία» έχει τον εύγλωττο τίτλο: «Συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο προτείνει ο Σύμβουλος Εθνικής (Αν) ασφάλειας. Με ποιο δικαίωμα υποκαθιστά τον υπουργό Εξωτερικών ο κ. Θ. Ντόκος;»

Το Antinews.gr στο σχετικό δημοσίευμά του με τίτλο «Συνεκμετάλλευση και στο Αιγαίο κύριοι της κυβέρνησης;», που εμπεριέχει και σαφέστατες αιχμές κατά της ηγεσίας της ΝΔ για τη στάση της σε σχέση με τη Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρει τα εξής:

«Την ώρα που ο Ερντογάν έχει περικυκλώσει την Κύπρο με γεωτρύπανα που συνοδεύονται από πολεμικά πλοία. Την ώρα που μιλάει για «Γαλάζιες Πατρίδες» και είναι έτοιμος να μπουκάρει στο Αιγαίο.

Η ελληνική κυβέρνηση τι πράττει για να αμυνθεί; Κάνει κατευναστικές και υποχωρητικές δηλώσεις όπως του αναπληρωτή Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Θάνου Ντόκου. Ο οποίος μιλάει καθαρά για συνεκμετάλλευση κοιτασμάτων στην Κύπρο χωρίς καν να έχουν κάτσει ακόμη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οι εμπλεκόμενες πλευρές.

Άραγε κύριε… αναπληρωτά εθνικής ασφαλείας, μετά ακολουθεί και συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο; Διότι από τα συμφραζόμενα αυτό συνάγεται.
Κατά τ΄ άλλα ψηφίσαμε ΝΔ μπας και απαλλαγούμε από το άγος του εθνομηδενισμού των συριζαίων. Κι όχι μόνο δεν απαλλαγήκαμε, καθώς οι νέοι κυβερνώντες τηρούν μέχρι κεραίας το αίσχος των Πρεσπών ασχέτως αν προεκλογικά είχαν ντυθεί μακεδονομάχοι προς άγραν ψήφων, αλλά κινδυνεύουμε να χάσουμε Αιγαίο και Κύπρο».

Η επίμαχη δήλωση του Θ. Ντόκου σε ερώτηση του ΑΠΕ/ΜΠΕ: «Ποιες είναι οι προοπτικές για την επίλυση του Κυπριακού; Και πώς σχολιάζετε την τουρκική πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο;», είναι η ακόλουθη:

«Όσον αφορά στα ενεργειακά, η «διπλωματία των κανονιοφόρων» δεν συμβάλλει στην εύρεση λύσης, ούτε αρμόζει ως συμπεριφορά σε μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ. Θεωρώ, παρόλα αυτά, ότι υπάρχουν δυνατότητες συνεννόησης σε θέματα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, καθώς στο τραπέζι παραμένει και η ελληνοκυπριακή δέσμευση για δημιουργία Ταμείου Υδρογονανθράκων προς όφελος και των δύο κοινοτήτων. Οι διπλωμάτες και οι δικηγόροι μπορούν να συμβάλλουν στην εύρεση λύσης, εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση. Ακόμη και ιδέες περί συνεκμετάλλευσης (kazan-kazan) μπορούν να συζητηθούν, υπό την προϋπόθεση της προηγούμενης οριοθέτησης μέσω προσφυγής σε διεθνές δικαιοδοτικό όργανο».

ΚΥΡ