Οικονομία

«Φωτιά» στην αγορά, τσουνάμι ανατιμήσεων – «Πυροσβεστικά» μέτρα


Το εκρηκτικό κοκτέιλ που δημιουργούν το ενεργειακό κόστος, η πανδημία και ο πληθωρισμός, ο οποίος σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα «σκαρφαλώσει» στο 5% (Δεκέμβριος 2021), ωθούν τις τιμές βασικών αγαθών και υπηρεσιών σε νέες αυξήσεις. Τα νοικοκυριά, τα οποία έχουν βρεθεί αντιμέτωπα με διαδοχικά «κύματα» ανατιμήσεων-το τελευταίο στην εορταστική περίοδο-, θα «στριμωχτούν» ξανά το επόμενο διάστημα, βάσει των εκτιμήσεων τις οποίες ασπάζονται και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.

Η κύρια αιτία για τα αλλεπάλληλα «κύματα» ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά και προϊόντα, είναι η άνοδος του ενεργειακού κόστους που εκτοξεύει και τις τιμές των πρώτων υλών. Πολλές επιχειρήσεις , προκειμένου να αντιμετωπίσουν το αυξημένο λειτουργικό κόστος, έχουν αναγκαστεί να προχωρήσουν σε συνεχείς ανατιμήσεις των προϊόντων τους, εδώ και τουλάχιστον τέσσερις μήνες. Οι εκπρόσωποι του οργανωμένου λιανεμπορίου και δη των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ, ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέες ενισχύσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας, προκειμένου έτσι να περιοριστεί το «φαινόμενο» των συνεχών ανατιμήσεων.

Προς ώρας, πάντως, το… «φαινόμενο» δείχνει να είναι ανεξέλεγκτο, συνεπικουρούμενο από τις αυξητικές πληθωριστικές τάσεις. Οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς αλλά και του υπουργείου Ανάπτυξης είναι ότι τις επόμενες εβδομάδες θα σημειωθούν «γενναίες» αυξήσεις σε μια σειρά από βασικά αγαθά, όπως το αλεύρι, τα τυροκομικά, τα ζυμαρικά, ο καφές, η ζάχαρη, τα αρτοσκευάσματα, τα αυγά, τα κατεψυγμένα τρόφιμα κτλ.

Και τα αρνητικά για τους καταναλωτές δεν σταματούν εδώ, καθώς όπως εκτιμούν στελέχη των  αλυσίδων σούπερ μάρκετ, το καλάθι της νοικοκυράς θα επιβαρυνθεί πιο πολύ τη φετινή χρονιά σε σχέση με το 2021. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η αύξηση στις τιμές την περασμένη χρονιά κυμάνθηκε κοντά στο 1,5%, ενώ το 2020 θα προσεγγίσει το 3%.

Γεωργιάδης: Μείωση ΦΠΑ σε σειρά προϊόντων

Η κυβέρνηση, προφανώς και αντιλαμβάνεται ότι το πρόβλημα των ανατιμήσεων δεν αποκλιμακώνεται αλλά αντιθέτως «διογκώνεται» συνεχώς και κατά συνέπεια οφείλει να αναζητήσει λύσεις αναχαίτισης της ακρίβειας. Ένα από τα «πυροσβεστικά» μέτρα που προκρίνει το υπουργείο Ανάπτυξης, όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Αδωνις Γεωργιάδης, είναι η μείωση του ΦΠΑ σε σειρά προϊόντων.

«Δουλεύουμε για να δούμε που πρόκειται να έχουμε το επόμενο διάστημα λογικά τις μεγαλύτερες αυξήσεις για να δούμε και αυτό το θέμα, αν γίνεται δια της φορολογίας να παρέμβουμε σε ορισμένα είδη έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανακουφίσουμε αυτό το αναπόφευκτο πληθωριστικό κύμα. Είναι ανοικτό το ενδεχόμενο για αυτό το μέτρο, αν δούμε ότι οι αυξήσεις είναι υπερβολικές, να πάρουμε επιπλέον μέτρα για να ελέγξουμε το κύμα της ακρίβειας», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ενέργειας.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα