Χρηστικά

Φορολογικές δηλώσεις: Το ΥΠΟΙΚ προσανατολίζεται σε νέα παράταση


Το σενάριο της νέας παράτασης για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων κερδίζει ολοένα περισσότερο έδαφος στο μυαλό των ιθυνόντων του υπουργείου Οικονομικών.  

Τρεις στους δέκα φορολογούμενους δεν έχουν καταθέσει ως σήμερα τις φορολογικές τους δηλώσεις, κάτι που σημαίνει πρακτικά πως για τις επόμενες 17 ημέρες και έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία στις 29 Ιουλίου,  τα λογιστικά-φοροτεχνικά γραφεία θα κατακλυστούν από χιλιάδες φορολογούμενους. 

Οι εκπρόσωποι των φοροτεχνικών ζητούν παράταση της υποβολής των δηλώσεων, υπενθυμίζοντας προς τους αρμόδιους φορείς του υπουργείου Οικονομικών, ότι έχουν να διαχειριστούν ένα πολύ μεγάλο όγκο εργασίας, που σχετίζεται μεταξύ άλλων, από τις αιτήσεις για power pass, fuel pass, αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών κτλ.

Επίσης ζητούμενο, το οποίο επεξεργάζονται οι ιθύνοντες του ΥΠΟΙΚ, είναι αν το ηλεκτρονικό σύστημα της ΑΑΔΕ «αντέξει» τον καταιγισμό υποβολής των φορολογικών δηλώσεων που θα λάβει χώρα τις επόμενες 17 ημέρες. Ενδεχομένως μια νέα παράταση λειτουργήσει ευεργετικά για το υπάρχον σύστημα, προκειμένου να ανταποκριθεί καλύτερα στις ούτως ή άλλως αυξημένες απαιτήσεις.

Ανεξαρτήτως, πάντως, αν θα δοθεί νέα παράταση, η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος παραμένει η 29η Ιουλίου. Αν, μάλιστα, μέχρι την ίδια ημερομηνία καταβληθεί το σύνολο του φόρου, παρέχεται έκπτωση 3% επί του ποσού του φόρου που βεβαιώθηκε. Οι υπόλοιπες δόσεις, θα πληρωθούν κάθε μήνα έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2023.

Εναλλακτικά όσοι επιθυμούν μπορούν να ρυθμίσουν την καταβολή του φόρου εισοδήματος 2022, σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις, μέσω της πάγιας ρύθμισης, οι οποίες θα είναι έντοκες, με επιβάρυνση 0,73% τον μήνα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα