Οικονομία

Μόνο ένας στους επτά έχει υποβάλλει τη φορολογική δήλωσή του


Με ρυθμούς χελώνας εξελίσσεται η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων καθώς μέχρι σήμερα μόνο ένας στους επτά φορολογούμενους έχει εκπληρώσει την ετήσια υποχρέωσή του.

Τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι έχουν υποβληθεί μόλις 918.915 φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6,5 εκατομμυρίων, ένα μήνα μετά τη λειτουργία της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ και ένα μήνα πριν την πρώτη προθεσμία της 28ης Ιουλίου. Μάλιστα, σχεδόν έξι στα δέκα εκκαθαριστικά είναι μηδενικά, δείχνοντας και ποιοι «βιάζονται» ενώ τα χρεωστικά εκκαθαριστικά αντιστοιχούν στο 26,7% των εκκαθαρισμένων δηλώσεων με τον έξτρα φόρο να φθάνει στα 183,38 εκατ. ευρώ.

Η φετινή προθεσμία υποβολής των δηλώσεων είναι διπλή. Όσοι φορολογούμενοι υποβάλλουν τη δήλωσή τους έως τις 28 Ιουλίου μπορούν να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος σε οκτώ μηνιαίες δόσεις έως και τον Φεβρουάριο του 2022 και εφόσον εξοφλήσουν εφάπαξ έως το τέλος Ιουλίου, δικαιούνται έκπτωση 3%. Όσοι υποβάλλουν τη δήλωσή τους έως τις 27 Αυγούστου θα πρέπει να πληρώσουν διπλή δόση τον Αύγουστο ενώ με τα μέχρι σήμερα δεδομένα χάνουν την έκπτωση στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης. Λογιστές και φοροτεχνικοί πιέζουν ήδη για παράταση, εξέλιξη η οποία κάθε άλλο παρά μπορεί να αποκλειστεί αλλά ενσωματώνει προβλήματα καθώς «σκοντάφτει» πάνω στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Για να τρέξει η εκκαθάριση του φόρου ακινήτων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων ώστε να προκύψουν οι δικαιούχοι έκπτωσης 50% ή απαλλαγής από το φόρο σε συνάρτηση με τα εισοδήματά τους. Φέτος μάλιστα, δεδομένου του όγκου των αναστολών εργασίας του 2020 και της υποκατάστασης του μισθού από το επίδομα των 534 ευρώ, οι δικαιούχοι απαλλαγών και εκπτώσεων από τον ΕΝΦΙΑ αναμένεται να είναι περισσότεροι.

Τυχόν παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα σήμαινε καθυστερήσεις στην έναρξη αποπληρωμής του ΕΝΦΙΑ, φέρνοντας την πρώτη δόση ακόμα και τον Οκτώβριο . Ένα άλλο ενδεχόμενο αν δεν αποφευχθεί τελικά η παράταση των φορολογικών δηλώσεων θα ήταν να επαναληφθεί το περυσινό σενάριο όπου οι ιδιοκτήτες ακινήτων πήραν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ στο τέλος Σεπτεμβρίου και είχαν περιθώριο να πληρώσουν διπλή δόση, χωρίς προσαυξήσεις, έως το τέλος Οκτωβρίου.

Τα 1.245.986 εκκαθαριστικά που έχουν εκδοθεί δείχνουν τα εξής:

– Το 26,72% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος, την πρώτη χρονιά της πανδημίας. Οι φορολογούμενοι αυτοί έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τον φόρο σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη στο τέλος Ιουλίου και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2022. Σε περίπτωση  εφάπαξ πληρωμής του φόρου προβλέπεται έκπτωση φόρου 3%.

– Το 56,48% των φορολογουμένων δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα του 2020.

– Για το 16,8% των φορολογουμένων φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου.

– 370.010 φορολογούμενοι που απέκτησαν το 2020 εισοδήματα από ακίνητα έχουν υποβάλει ήδη τη δήλωσή τους.

– 93.085 ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις έχουν υποβάλει το έντυπο Ε3, το οποίο είναι απαραίτητο για να μπορέσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών και να κερδίσουν το πιστωτικό που θα χρησιμοποιήσουν για την πληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων έως το τέλος του έτους. Μετά την παράταση που δόθηκε η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης και του εντύπου Ε3 για την ένταξη στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών λήγει στις 2 Ιουλίου.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις