Χρηστικά

Φορολογικά πρόστιμα: Δικαιώθηκαν 3 στους 10 που κατέθεσαν προσφυγές


Αυξάνεται ο αριθμός των φορολογούμενων που προσφεύγουν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ, αμφισβητώντας πρόστιμα και φόρους που τους επιβάλλουν οι φοροελεγκτικές αρχές. Μάλιστα, κατά το α’ τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς, 3 στους 10 φορολογούμενους που κατέφυγαν στην ΔΕΔ, δικαιώθηκαν και δεν θα πληρώσουν τα πρόστιμα που τους είχαν επιβληθεί.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κατά το  διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2022, περίπου το 29% των φορολογούμενων που προσέφυγαν στη ΔΕΔ δικαιώθηκαν και πέτυχαν να διαγράψουν έξτρα φόρους και πρόστιμα. 

Αποτελεί πλέον κοινή παραδοχή ότι δικαιώνονται ολοένα και περισσότεροι φορολογούμενοι που προσφέρουν στα αρμόδια όργανα και αυτό προκύπτει, σύμφωνα με τους ειδικούς για τους εξής λόγους:

Στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκριναν αντισυνταγματικές τις διατάξεις των ετών 2000-2016 με τις οποίες παρατάθηκαν πέραν της πενταετίας οι προθεσμίες παραγραφής χιλιάδων φορολογικών υποθέσεων.
2.       Σε λάθη και παραλείψεις στον καταλογισμό των φόρων, των προσαυξήσεων και των προστίμων από τις ελεγκτικές υπηρεσίες.
Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς για να υποβάλουν ενδικοφανή προσφυγή οι φορολογούμενοι, πρέπει πρώτα να καταβάλλουν το 50% των ποσών που τους βεβαίωσε ο φοροελεγκτικός μηχανισμός.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα