Χρηστικά

Φόροι άνω των 6 δισ. ευρώ στα νοικοκυριά έως τον Δεκέμβριο


Η συσσώρευση των πληρωμών προς την Εφορία στους τελευταίους μήνες του έτους διογκώνει τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο

Υπέρογκους φόρους, άνω των 6 δισ. ευρώ καλούνται να πληρώσουν τα νοικοκυριά έως το τέλος του έτους, με το τελευταίο τετράμηνο να συμπυκνώνει πλήθος φορολογικών υποχρεώσεων και πληρωμών.

Η συσσώρευση των πληρωμών προς την Εφορία στο διάστημα αυτό αποτελεί και μία από τις αιτίες της διόγκωσης των απλήρωτων φόρων προς το δημόσιο, το ύψος των οποίων έχει εκτιναχθεί σε επίπεδα άνω των 109 δισ. ευρώ.

Την πρώτη ψυχρολουσία οι φορολογούμενοι θα την υποστούν τον Σεπτέμβριο, όταν θα πρέπει να πληρώσουν δόσεις του φόρου εισοδήματος και, προαιρετικά, την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Αναλυτικότερα:

Φόρος εισοδήματος

Τρέχουν οι δόσεις του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, από τον Ιούλιο για όσους έχουν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση μέσα στον προηγούμενο μήνα ενώ σωρευτικά, τρεις δόσεις θα πληρώσουν τον Σεπτέμβριο όσοι καθυστερήσουν.

Ειδικότερα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να πληρώσουν μαζεμένες, τρεις δόσεις του φόρου εισοδήματος, ήτοι του Ιουλίου, του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου. Οι επόμενες θα πληρωθούν έως τον Δεκέμβριο του 2021.

Ο συνολικός φόρος που θα βεβαιωθεί φέτος, μέσω των εκκαθαριστικών στα φυσικά πρόσωπα, θα είναι αισθητά χαμηλότερος από πέρυσι, όταν βεβαιώθηκε ποσό ύψους 3,63 δισ. ευρώ.
Φέτος, λόγω της πανδημίας το ποσό θα διαμορφωθεί κάτω από τα 3 δισ. ευρώ, προς την περιοχή των 2,5 δισ. ευρώ εξαιτίας των μειωμένων εισοδημάτων που δηλώνουν οι πληττόμενοι από την πανδημία μισθωτοί και επαγγελματίες.

Μέχρι τώρα έχουν εκκαθαριστεί 4.500.000 φορολογικές δηλώσεις (πέρυσι είχαν υποβληθεί 6.444.479 δηλώσεις Ε1) και ο φόρος που έχει βεβαιωθεί στα 1.950.000 χρεωστικά εκκαθαριστικά ανέρχεται σε 1,6 δισ. ευρώ.

Επίσης υπάρχουν και 1.050.000 εκκαθαριστικά τα οποία λαμβάνουν επιστροφή φόρου ύψους 260 εκατ. ευρώ.

ΕΝΦΙΑ

Ακολουθεί ο ΕΝΦΙΑ, με την πρώτη δόση πληρωμής να έχει οριστεί για τον Σεπτέμβριο και να εκτείνονται έως τον Φεβρουάριο του 2022. Το ποσό που θα εισπραχθεί φέτος έχει προϋπολογιστεί σε 2,6 δισ. ευρώ, αλλά θα είναι μικρότερο, λόγω των απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ που ισχύουν ήδη για τους πληττόμενους από την πανδημία αλλά και τις απαλλαγές που θα ισχύσουν για τους πυρόπληκτους.

Ωστόσο, επειδή τα εκκαθαριστικά σημειώματα θα αναρτηθούν μέσα στον Σεπτέμβριο και όχι τον Αύγουστο, θα δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους να πληρώσουν την 1η και τη 2η δόση έως το τέλος Οκτωβρίου, χωρίς καμία επιβάρυνση.

Τέλη κυκλοφορίας

Μέχρι τον τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να πληρωθούν και τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων για το 2022. Το συνολικό ποσό που βεβαιώνεται ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ και καταβάλλεται εφάπαξ, χωρίς δόσεις διευκόλυνσης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα