Χρηστικά

Φόροι άνω των 2 δις σε τρείς εβδομάδες!


Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας των γιορτών, αλλά και των φόρων. Το 2019 κλείνει με βαρύ λογαριασμό για τους φορολογούμενους της Ελλάδας, οι οποίοι καλούνται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου να καταβάλλουν συνολικά σε φόρους και τέλη άνω των 2 δις ευρώ!

Εκτός των σταθερών για τον τελευταίο μήνα του χρόνου ραντεβού με την εφορία, που θα κοστίσουν στους φορολογούμενους πάνω από 2 δις, εκατοντάδες χιλιάδες έχουν την υποχρέωση να καλύψουν και τη μηνιαία δόση της ρύθμισης των 120 δόσεων ή των όποιων άλλου τύπου ρυθμίσεων εξυπηρετούν (πάγια ρύθμιση - 100 δόσεις) για την τμηματική εξόφληση των χρεών τους.

Συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος του 2019 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις πρέπει να πληρώσουν:

  1. Την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ ύψους 500 εκατ. εκατ., των οποίων τα 400 εκατ. θα καταβάλλουν τα νοικοκυριά και τα υπόλοιπα οι επιχειρήσεις.
  2. Τα τέλη κυκλοφορίας μέχρι την 31 Δεκεμβρίου. Το ποσό που υπολογίζει να εισπράξει το Δημόσιο ανέρχεται σε 1,1 δισ. Τα τέλη του 2020 υπολογίζονται όπως και πέρυσι, με τους ιδιοκτήτες οχημάτων κα καλούνται να πληρώσουν από 22 ευρώ έως 1.380 ευρώ.
  3. Την τελευταία δόση του φόρου για τις επιχειρήσεις που ανέρχεται σε 500 εκατ., καθώς και τον φόρο επί των μερισμάτων που καταβάλλεται τον Δεκέμβριο.

Τις προσεχείς μέρες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα έχει και τα τελικά στοιχεία εισπράξεων του Νοεμβρίου, οπότε οι φορολογούμενοι κλήθηκαν να πληρώσουν φόρους 1,5 δισ. ευρώ.