Χρηστικά

Φοροφυγάδες και στο... Facebook ψάχνει η Εφορία


Η ΑΑΔΕ έστησε ειδικό Τμήμα ελέγχων που ξεψαχνίζει όλα τα social media αναζητώντας επιχειρήσεις φαντάσματα

Τη συγκρότηση ειδικού τμήματος το οποίο είναι επιφορτισμένο με τον εντοπισμό φοροδιαφυγής που διενεργείται βασικά μέσω Facebook ή άλλων κοινωνικών δικτύων, δρομολόγησε η ΑΑΔΕ.

Αιτία είναι ο μεγάλος και σημαντικός αριθμός υποθέσεων φοροδιαφυγής που έχουν εντοπιστεί τα τελευταία χρόνια, από τις φορολογικές αρχές, με βάση τυχαίους ελέγχους.

Μετά τη διαπίστωση ότι δεν πρόκειται για μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά για εκτεταμένη μέθοδο παραβίασης της φορολογικής νομοθεσίας, αποφασίστηκε η συγκρότηση ειδική υπηρεσίας, στόχος της οποίας είναι η ανίχνευση περιπτώσεων φοροδιαφυγής μέσω του Facebook ή άλλων Social Media.

Ειδικότερα, το νέο οργανόγραμμα της ΑΑΔΕ προβλέπει τη συγκρότηση του Τμήματος υπό τον τίτλο «Προτεραιοποίησης Υποθέσεων Ελέγχου και Ανίχνευσης Τάσεων Παραβατικότητας, Μηχανογραφικής Υποστήριξης και Αναφορών».
Βασικότερες αρμοδιότητες του Τμήματος αυτού θα είναι:

  • Η διενέργεια στοχευμένων ερευνών και διασταυρώσεων προς επαλήθευση και η αξιοποίηση καταγγελιών ιδιωτών ή άλλων στοιχείων που περιέρχονται σε γνώση της Διεύθυνσης από κάθε πηγή.
  • Η ανίχνευση υφιστάμενων και μελλοντικών τάσεων φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής, μέσω του διαδικτύου ή του έντυπου Τύπου και της αξιοποίησης των σχετικών πληροφοριών.
  • Ο καθορισμός και η διαχείριση του περιεχομένου των ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων εκδοτών και ληπτών εικονικών και πλαστών φορολογικών στοιχείων και μητρώου εξωχώριων (offshore) εταιρειών.
  • Οι εισηγήσεις για την επιβολή του μέτρου της αναστολής λειτουργίας επαγγελματικών εγκαταστάσεων επιτηδευματιών και των λοιπών πρόσθετων διοικητικών κυρώσεων.
  • Η εποπτεία και η διασφάλιση της ορθής εφαρμογής του κανονιστικού πλαισίου της λειτουργίας του Συστήματος Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών και Λοιπών Πληρωμών (ΣΜΤΛ και Λ.Π.) του άρθρου 62 του ν. 4170/2013.

Τεράστιες υποθέσεις φοροδιαφυγής

Το έναυσμα για την ίδρυση του ειδικού τμήματος δόθηκε από τις υποθέσεις που ανακαλύπτουν οι απλοί έλεγχοι του ΣΔΟΕ, των ΥΕΔΔΕ και άλλων ελεγκτικών υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, με χαρακτηριστικές περιπτώσεις «επιχειρήσεις» φαντάσματα οι οποίες πωλούν διάφορα προϊόντα μέσω του διαδικτύου, χωρίς να έχουν κάνει έναρξη εργασιών και χωρίς να δηλώνουν και να αποδίδουν ΦΠΑ ή φυσικά, να πληρώνουν φόρο εισοδήματος.

Στις περισσότερες περιπτώσεις στήνονται εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν φυσική παρουσία, αλλά πωλούν προϊόντα μέσω ιστοσελίδων που είναι ενταγμένες στο Facebook.

Οι τιμές είναι δελεαστικές, καθώς οι πωλητές, μέχρι να εντοπιστούν από την ΑΑΔΕ είναι… αφορολόγητοι, ενώ τα προϊόντα που πωλούν έχουν έρθει παράνομα στην Ελλάδα, χωρίς εκτελωνισμό και επιβολή ΦΠΑ.

Οι ελεγκτές είναι έκπληκτοι με το θράσος, ορισμένων περιπτώσεων οι οποίοι εκτός των άλλων, δέχονται πληρωμές μέσω τραπεζικών λογαριασμών ή πιστωτικών καρτών, χωρίς να φοβούνται τον έλεγχο της Εφορίας στις καταθέσεις τους, ο οποίος είναι πλέον πανεύκολος αφού η Εφορία είναι online με τις τράπεζες.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα