Ελλάδα

Forensic Architecture: Σκοτώθηκε Σύρος πρόσφυγας στον Έβρο


Τον θάνατο ενός 22χρονου Σύρου πρόσφυγα στα ελληνοτουρκικά σύνορα, από πυρά της ελληνικής πλευράς  υποστηρίζει η εξειδικευμένη ομάδα μελέτης ψηφιακών δεδομένων για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Forensic Architecture.

Συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα συνέλεξε στοιχεία από κινητά αυτοπτών μαρτύρων, μετά από πυροβολισμό που δέχτηκε ο Σύρος Μοχάμαντ αλ-Άραμπ, την Καθαρά Δευτέρα, 2 Μαρτίου.

Το Forensic Architecture δημοσιεύει βίντεο, κατά το οποίο, ομάδα Σύρων προσφύγων που μετείχε και ο 22χρονος προσπάθησε να προσεγγίσει τα ελληνικά σύνορα.

Εν συνεχεία, κινήθηκαν στο σημείο από την τουρκική πόλη Ύψαλα και διέσχισαν τον ποταμό, σε μέρος που στη δυτική του όχθη υπάρχει έδαφος της γειτονικής χώρας και κινήθηκε προς τον φτάχτη.

Όπως αναφέρεται στο εν λόγω βίντεο, σε απόσταση 40 μέτρων από τα ελληνικά σύνορα δέχτηκαν «πυρά από τον ελληνικό στρατό».

Το παρακάτω βίντεο, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, καταγράφει αναλυτικά όλες τις ενδείξεις από κινητά τηλέφωνα που έχουν δημοσιοποιηθεί στα social media.

The Killing of Muhammad al-Arab from Forensic Architecture on Vimeo.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Forensic Architecture είχε αναλύσει τα δεδομένα και στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Την υπόθεση ερεύνησε και ο δημοσιογράφος του Channel 4, Παράικ Ο'Μπράιεν, δημοσιεύοντας και το σχετικό ρεπορτάζ. Οπως αναφέρει, 6 πρόσφυγες και μετανάστες δέχθηκαν πραγματικά πυρά στα ελληνοτουρκικά σύνορα, και ο ένας υπέκυψε. «Η ελληνική κυβέρνηση είπε ότι είναι ψευδείς ειδήσεις. Δεν είναι».

Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας διέψευσε τις πληροφορίες για νεκρό πρόσφυγα από πυρά στον Έβρο, αναφέροντας στη χθεσινή (4/3) ενημέρωση: «Τώρα μιλούν για νεκρό. Επιβεβαιώνω ξανά την προηγούμενη διάψευσή μου: Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο περιστατικό με πυρά από ελληνικές αρχές».