Διεθνή

Φον ντερ Λάιεν: Βέβαιη για συμφωνία σχετικά με τη Β. Ιρλανδία εάν η Μ. Βρετανία επιδείξει πολιτική βούληση


Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε «πολύ βέβαιη» ότι μπορεί να υπάρξει μια θετική κατάληξη στη μετά το Brexit εμπορική διαμάχη αναφορικά με τη Βόρεια Ιρλανδία εάν η Βρετανία επιδείξει πολιτική βούληση για να βρεθεί μια λύση.

Οι τεχνικές συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν και πάλι τον Οκτώβριο για πρώτη φορά μέσα σε επτά μήνες με αντικείμενο το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, το τμήμα της συμφωνίας του Brexit που προέβλεπε ελέγχους σε κάποια προϊόντα προς τη Βόρεια Ιρλανδία από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Ανέκαθεν επιδεικνύαμε ευελιξία, θα έχουμε πάντα μια εποικοδομητική προσέγγιση σε αυτά τα ζητήματα», δήλωσε η ίδια ενόψει συνάντησης με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Μίχολ Μάρτιν και προγραμματισμένης ομιλίας στο Κοινοβούλιο στο Δουβλίνο.

«Εάν υπάρχει πολιτική βούληση στο Ηνωμένο Βασίλειο, είμαι πολύ βέβαιη ότι μπορούμε θα πετύχουμε μια θετική κατάληξη».

Η Βρετανία συμφώνησε στο πλαίσιο της αποχώρησής της από την ΕΕ να επιτρέψει ουσιαστικά στη Βόρεια Ιρλανδία να ‘βρίσκεται’ εντός της ενιαίας αγοράς του ευρωπαϊκού μπλοκ για προϊόντα προκειμένου να διατηρηθούν ανοικτά τα σύνορα της περιοχής με την Ιρλανδία, μια χώρα-μέλος της ΕΕ. Ωστόσο, έκτοτε έχει προσπαθήσει να καταργήσει πολλούς από τους έλεγχους που εισήγαγε η συμφωνία. Οι Βρυξέλλες έχουν προθυμοποιηθεί να χαλαρώσουν κάποιους από τους περιορισμούς στο εμπόριο.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα