Διεθνή

Φον ντερ Λάιεν: Να συνδυαστεί η ανταγωνιστικότητα με την «αλληλεγγύη


Διάλογο με την υποψήφια για την προεδρία της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πραγματοποίησε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, στο πλαίσιο της ακρόασής της κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/ NGL).

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, παραδέχθηκε ότι «διαπιστώνουμε διαφορές κυρίως μεταξύ Βορρά και Νότου», για να συνεχίσει: «Ένα από τα σημαντικότερα καθήκοντα της θητείας της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ε/Κ είναι να κλείσει αυτό το χάσμα». 

Κατά την απάντησή της στις ερωτήσεις του κ.. Παπαδημούλη, έκανε λόγο για «επενδύσεις σωστά σταθμισμένες με αρκετή ελαστικότητα», για την ανάγκη «να διατηρήσουμε και την ανταγωνιστικότητα», αλλά και να συνδυαστεί με την «αλληλεγγύη».

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε νωρίτερα: «Δεν μας είπατε τίποτα για τις πολιτικές λιτότητας, οι οποίες διευρύνουν τις κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες. Δεν μας είπατε τίποτα για τον προϋπολογισμό της Κομισιόν, όπου η πρότασή της είναι να περικοπεί. Το Ε/Κ ζητάει να αυξηθεί, να μην κοπεί ούτε ένα ευρώ από τα κονδύλια για τη συνοχή, να δοθούν περισσότερα κονδύλια για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης για τη νεολαία». 

Μάλιστα, απηύθυνε συγκεκριμένα ερωτήματα στην υποψήφια για την Κομισιόν για «τον σεβασμό του κράτους δικαίου και των βασικών, θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων», και την «αντιμετώπιση της γιγαντιαίας φοροδιαφυγής».