Επιχειρήσεις

Folli Follie: Ως «καταχραστές του Δημοσίου» κατηγορούνται οι διωχθέντες


Την ποινή της ισόβιας κάθειρξης αντιμετωπίζουν οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο της Folli Follie, και συγκεκριμένα η οικογένεια Κουτσολιούτσου, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας που ενέκριναν τις οικονομικές καταστάσεις του 2016 και του 2017 και τα μέλη της Επιτροπής Ελέγχου της επίμαχης περιόδου, ενώ ως άμεσοι συνεργοί στην απάτη κατονομάζονται και 6 στελέχη και συνεργάτες της εταιρείας.

Το ενδεχόμενο αυτό προκύπτει από το ότι οι κακουργηματικές αξιόποινες πράξεις στρέφονται πέραν των ιδιωτών και κατά του Ελληνικού Δημοσίου. Για τον λόγο αυτό οι ποινικές διώξεις έχουν ασκηθεί και με βάσει τις διατάξεις του νόμου 1608/1950 που αφορούν τους καταχραστές του Δημοσίου, το άρθρο 1 του οποίου προβλέπει ποινή ισοβίου κάθειρξης σε περίπτωση που συντρέχουν επιβαρυντικές περιστάσεις. Ενδεικτικά ο νόμος αναφέρει ως τέτοιες: α) την επί μακρό χρόνο εξακολούθηση τελέσεως του εγκλήματος και β) την ιδιαίτερα μεγάλη αξία του αντικειμένου του εγκλήματος.

Η συγκεκριμένη επίκληση έγινε διότι μετοχές της Folli Follie κατείχε το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων, ο ΕΦΚΑ και άλλα ασφαλιστικά Ταμεία.

Διαθέτοντας 643.887 μετοχές της Folli Follie, ήτοι το 0,96% της εταιρείας, το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων στις 23 Νοεμβρίου 2017, είχε μια συμμετοχή που αποτιμούταν χρηματιστηριακά στα 9,59 εκατ. ευρώ! Σήμερα, 12 μήνες μετά, οι 643.887 μετοχές της Folli Follie οριακά ξεπερνούν πλέον σε χρηματιστηριακή αξία τα 3 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα σε ό,τι αφορά τη ζημία του Δημοσίου, αυτή προσδιορίζεται μέχρι στιγμής στο ποσό των 10.621.246 ευρώ, ενώ η έως τώρα ζημία των ιδιωτών στο ποσό των 6.272.845 ευρώ.

Διαβαστε επισης