Επιχειρήσεις

Folli Follie: Φούσκα 2 δισ., πάει για κατάρρευση!


Πρωτοφανής λογιστική «μαγειρική» στην Ασία για την εξαπάτηση επενδυτών και πιστωτών

Μια πρωτοφανής, για την Ελλάδα, λογιστική φούσκα 2 δισ. δολ. ήταν, στην πραγματικότητα, το λαμπερό επιχειρηματικό story της Folli Follie, που άσκησε για αρκετά χρόνια παραπλανητική γοητεία σε επενδυτές και πιστωτές, οι οποίοι βλέπουν τώρα ότι το οικοδόμημα της οικογένειας Κουτσολιούτσου οδηγείται σε κατάρρευση, θάβοντας σε συντρίμμια εκατοντάδες εκατ. ευρώ.
Η αποκάλυψη των συνταρακτικών ευρημάτων από τον έλεγχο της Alvarez & Marsal επιβεβαιώνει ότι στην υπόθεση Folli Follie δεν υπάρχει ένα… στιγμιαίο παράπτωμα, η παραποίηση οικονομικών στοιχείων μίας χρήσης (2017), αλλά ότι για μεγάλη περίοδο η εταιρεία που προβαλλόταν ως επιτυχημένη ελληνική πολυεθνική είχε στηρίξει την «επιτυχία» της στη δημιουργία εικονικής πραγματικότητας για τις δραστηριότητές της στην Ασία.
Το γεγονός ότι το «μαγείρεμα» των βιβλίων στην Ασία φαίνεται πως έχει τεράστιες διαστάσεις και σημαντική χρονική διάρκεια υποχρεώνει την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να εξετάσει την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς για κακουργήματα της νομοθεσίας για τη χειραγώγηση αγοράς, ενώ είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει «θύελλα» νομικών ενεργειών από επενδυτές και πιστωτές.
Από τα αναμορφωμένα από τον έλεγχο οικονομικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα προκύπτει ότι ο ακρογωνιαίος λίθος της επιτυχίας του ομίλου Folli Follie, οι δραστηριότητες στην Ασία, ήταν μια λογιστική «φούσκα»: πάνω από 70% των ενοποιημένων πωλήσεων (υποτίθεται ότι) προερχόταν από την Κίνα και άλλες ασιατικές αγορές, αλλά τελικά ο τζίρος το 2017 ήταν το 1/10 του ποσού που είχε εγγραφεί στις ενοποιημένες οικονομικές καταστάσεις.
Στις οικονομικές καταστάσεις της ασιατικής FFG Source είχε εγγραφεί τζίρος 1,112 δις. δολ., ο οποίος από τον έλεγχο συρρικνώθηκε σε 116,8 εκατ. δολ.! Τα κέρδη των 316 εκατ. δολ. έγιναν ζημιές 44,7 εκατ. δολ., το ταμείο αποδείχθηκε ότι ήταν άδειο, ενώ οι απαιτήσεις και τα αποθέματα είχαν «φουσκωθεί» κατά 10 φορές!
Ο σχετικός πίνακας είναι αποκαλυπτικός ενός σκανδάλου που δικαίως ο Γκάμπριελ Γκρέγκο της QCM, η οποία έκανε τις αρχικές αποκαλύψεις, χαρακτήρισε σαν περίπτωση «ελληνικής Parmalat»:

FF Group Source (Χονγκ Κονγκ) – Ποσά σε δολ.

Οικονομικές Καταστάσεις 2017

Alvarez & Marsal

Αποθέματα

581,681,095

33,873,632

Εμπορικές Απαιτήσεις

718,957,460

99,125,013

Άλλες Πληρωμές – Προκαταβολές

310,742,476

7,568,415

Τραπεζικά Διαθέσιμα

296,771,278

6,400,473

Εμπ. και λοιπές υποχρεώσεις

144,561,043

260,932,940

Έσοδα

1,112,348,021

116,847,155

Κόστος Πωλήσεων

614,207,787

33,234,017

Καθαρά Κέρδη

316,444,076

(44,702,304)

Μη διανεμηθέντα κέρδη και άλλα αποθεματικά

1.831.930.169

(-180.638.116)

Η σημαντικότερη, ίσως, αναμόρφωση, όμως, είναι αυτή που γίνεται στο κονδύλι «μη διανεμηθέντα κέρδη και άλλα αποθεματικά», επειδή εκεί δίνεται μια «γεύση» των μακροχρόνιων αποτελεσμάτων της διαχείρισης μιας εταιρείας, καθώς συγκεντρώνονται κέρδη/ζημιές της τρέχουσας και προηγούμενων χρήσεων.
Εκεί αποκαλύπτεται μια αναμόρφωση που ξεπερνά τα 2 δισ. δολ.! Ενώ εγγράφονταν αδιανέμητα κέρδη και αποθεματικά 1,831 δις. δολ., το αναθεωρημένο ποσό είναι αρνητικό: -180 εκατ. δολ., κάτι που σημαίνει ότι η ασιατική θυγατρική συγκέντρωνε στο παρελθόν ζημιές από τη λειτουργία της και πλέον έχει τεράστια αρνητική καθαρή θέση, δηλαδή είναι ένα «βαρίδι» για τον όμιλο και όχι το «διαμάντι» των δραστηριοτήτων του.
Σύμφωνα με την επικρατέστερη εξήγηση αυτού του φαινομένου από τους… αποσβολωμένους παράγοντες της αγοράς, η οικογένεια Κουτσολιούτσου έκανε μια αρχική επιτυχία στην αγορά της Κίνας, αλλά η συνέχεια δεν ήταν καλή και επέλεξε, αντί να παραδεχθεί ότι υπάρχει πρόβλημα, να δημιουργεί ένα τεχνητό success story μέσω της νόθευσης των λογιστικών στοιχείων, περίπου όπως έκανε στο παρελθόν η ιταλική Parmalat, ώστε να διατηρείται υψηλή η χρηματιστηριακή αξία του ομίλου και ανοικτά τα κανάλια χρηματοδότησης από τράπεζες και ομολογιούχους.
Μπορεί να σωθεί κάτι από την Folli Follie μετά τις αποκαλύψεις αυτές; Το σχέδιο της διοίκησης για εξυγίανση με βάση το σχετικό άρθρο του Πτωχευτικού Κώδικα είναι πλέον πολύ δύσκολο να προχωρήσει: Κατ’ αρχάς, απαιτείται να εγκριθούν αναμορφωμένες οικονομικές καταστάσεις από τη γενική συνέλευση στις 10 Οκτωβρίου, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι η Ernst & Young θα ολοκληρώσει πλήρη έλεγχο και θα πάρει την ευθύνη να τις υπογράψει.
Ακόμη και αν εγκριθούν οι οικονομικές καταστάσεις, είναι πολύ δύσκολο ως τα μέσα Νοεμβρίου, οπότε εκπνέει η απόφαση για τη χορήγηση προστασίας έναντι των πιστωτών χωρίς δυνατότητα άλλης παράτασης, να υπάρξει ένα σχέδιο εξυγίανσης που θα έχει τη συναίνεση της πλειοψηφίας των πιστωτών, για να κατατεθεί στο δικαστήριο. Άλλωστε, βασική παράμετρος της διαδικασίας εξυγίανσης είναι η είσοδος ενός στρατηγικού επενδυτή και η Rothchild ήδη έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια αναζήτησής του.
Αν αποτύχει η προσπάθεια εξυγίανσης με βάση την πτωχευτική νομοθεσία, πλέον θα απομένει για την Folli Follie μόνο η διαδικασία πτώχευσης, από την οποία ωφελημένες θα είναι μόνο οι τράπεζες, που προηγούνται στη σειρά των πιστωτών…

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα