Επιχειρήσεις

Folli Follie: Δεσμεύονται οι μετοχές Dufry


Την ώρα που είναι σε εξέλιξη η διαδικασία προώθησης συμφωνίας εξυγίανσης με τους ομολογιούχους πιστωτές της (στους οποίους έχει ήδη κοινοποιήσει πρόταση σχεδίου οικονομικής αναδιάρθρωσης ζητώντας τη συγκατάθεσή τους μέχρι 6/3), η εταιρεία χάνει την πρόσβαση σε ένα άμεσα ρευστοποιήσιμο περιουσιακό στοιχείο σημαντικής αξίας.

Σημειώνεται ότι πρόκειται συνολικά για 804.728 μετοχές της Dufry, μέρος των οποίων τελούσε σε καθεστώς διαιτησίας με τον ελβετικό όμιλο, καθώς η αποδέσμευσή τους ήταν συνδεδεμένη με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας μεταβίβασης από τον όμιλο Folli Follie της εταιρείας Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ) την περίοδο 2012-2013.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση το κλείσιμο της μετοχής Dufry AG, ήτοι 84,94 ελβετικά φράγκα, η συνολική αξία του συγκεκριμένου πακέτου διαμορφώνεται σε 68,35 εκατ. ελβετικά φράγκα ή 64,4 εκατ. ευρώ.

Η κίνηση αυτή από την αρμόδια αρχή για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος έρχεται να προστεθεί στη δέσμευση των ακινήτων της οικογένειας Κουτσολιούτσου, των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και της εταιρείας σχεδόν ένα χρόνο πριν (Νοέμβριος 2018), σε συνέχεια της δέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών και των θυρίδων που τηρούσαν τα φυσικά πρόσωπα που έχουν βρεθεί από το 2018 στο επίκεντρο της εισαγγελικής έρευνας που ανέλαβε να διενεργήσει ο οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης.

Πρακτικά, η νέα απόφαση για τη δέσμευση των μετοχών της Dufry οδηγεί και αυτό το περιουσιακό στοιχείο σε καθεστώς αντίστοιχο με τα δεσμευμένα ακίνητα, που με βάση το προτεινόμενο σχέδιο εξυγίανσης θα περάσουν στη νεοσύστατη εταιρεία AssetCo, τον έλεγχο της οποίας θα έχουν οι ομολογιούχοι, αποκτώντας δυνατότητα διαχείρισης του χαρτοφυλακίου της μόνο μετά την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης, που προβλέπει την αποδέσμευσή τους.

Ωστόσο, από την άλλη «προστατεύει» το συγκεκριμένο περιουσιακό στοιχείο από απρόβλεπτες κινήσεις ενόψει της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Folli Follie, στο επίκεντρο της οποίας έχει βρεθεί το θέμα του «ελέγχου» της διοίκησης που θα οδηγήσει την εταιρεία «στην επόμενη ημέρα», με ενδεικτικές τις πρόσφατες κινήσεις του βασικού μετόχου Δημήτρη Κουτσολιουτσου αναφορικά με συγκεκριμένα μέλη του Δ.Σ.