Διεθνή

Focus: Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ πιέζει για συγχώνευση Deutsche Bank και Commerzbank


Την συγχώνευση της γερμανικής Deutsche Bank AG και της Commerzbank AG, προωθεί το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με το περιοδικό Focus.

Όπως αναφέρει το περιοδικό υπάρχουν διάφορα σενάρια που έχουν συζητηθεί, μεταξύ των οποίων κι αυτό όπου το γερμανικό κράτος θα γίνει ο κύριος μέτοχος της Deutsche Bank για περίπου πέντε χρόνια πριν ακολουθήσει η συγχώνευση των δύο τραπεζών.
Εναλλακτικά, η Deutsche Bank θα μπορούσε να συγκεντρώσει χρήματα από γερμανικές βιομηχανικές εταιρείες για να αγοράσει την Commerzbank.

Μια άλλη επιλογή που συζητήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών είναι η δημιουργία μιας εταιρείας χαρτοφυλακίου που θα κατέχει συμμετοχές και από τις δύο τράπεζες.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η χώρα χρειάζεται ισχυρές τράπεζες για την εξαγωγική οικονομία της.

Μια συγχώνευση μεταξύ της Deutsche Bank και της Commerzbank για την επίτευξη αυτού του στόχου αντιμετωπίζεται ιδιαίτερα θετικά από την κυβέρνηση Μέρκελ.

Η γερμανική κυβέρνηση κατέχει ήδη μερίδιο περίπου 15% στην Commerzbank, καθιστώντας το μεγαλύτερο μέτοχο της. Η αγορά μετοχών τόσο στην Deutsche όσο και στην Commerzbank από την εταιρεία ιδιωτικών μετοχών Cerberus Capital LLP πέρυσι προκάλεσε εικασίες σχετικά με τη συγχώνευση των δύο τραπεζών, μια συζήτηση που έχει ξεκινήσει ήδη από το 2016.

Η πρόσφατη πτώση της τιμής της μετοχής της Deutsche Bank και η παρατεταμένη αποτυχία της να αναζωογονήσει την ανάπτυξη της έχει οδηγήσει σε συζητήσεις και πιθανά σενάρια για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της.

Η εξαγορά μετοχών της Commerzbank από το γερμανικό κράτος πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, όταν η τράπεζα χρειάστηκε κρατική οικονομική βοήθεια.

Δέκα χρόνια μετά από την έναρξη της τραπεζικής κρίσης έχουν γίνει πολλές συζητήσεις στη Γερμανία σχετικά με το κόστος της διάσωσης των τραπεζών και την επιβάρυνση των φορολογουμένων αλλά και τη χρήση δημόσιου χρήματος για τη στήριξη μιας ιδιωτικής τράπεζας.
Το 2016 είχε γίνει μια προσπάθεια ώστε οι γερμανικές βιομηχανικές επιχειρήσεις να επενδύσεις στις τράπεζες αλλά η προσπάθεια αυτή ναυάγησε.

Η Deutsche Bank είναι επιφυλακτική απέναντι στο ενδεχόμενο μιας τέτοιας συγχώνευσης με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Christian Sewing να έχει επανειλημμένα αποκλείσει μια τέτοια συνεργασία. Έχει αντίθετα ζητήσει τη μετατροπή της τράπεζας σε εταιρεία χαρτοφυλακίου. Μια τέτοια νομική δομή θα διευκόλυνε τη συγχώνευση μόνο μερών των δραστηριοτήτων της - όπως είναι η τράπεζα λιανικής - ή να προσθέσει τις εν λόγω πράξεις σε κοινοπραξία με άλλη τράπεζα.

Πάντως ο γενικός οικονομικός διευθυντής James von Moltke απέρριψε τις συζητήσεις αυτές ως μη στρατηγικές.