Τράπεζες

Fitch: To «πάγωμα» των επιτοκίων δεν επηρεάζει τις αξιολογήσεις των τραπεζών


Μετά τη Morgan Stanley και η Fitch Ratings εκτιμά ότι οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες δεν κινδυνεύουν από το πάγωμα των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια. Για την ακρίβεια δεν τίθεται εν αμφιβόλω η κερδοφορία τους εντός του 2023, με τον οίκο να υποστηρίζει ότι θα παραμείνει στέρεη, ενώ υπογραμμίσει ότι δεν θα επηρεαστούν οι αξιολογήσεις τους.

Η Fitch Ratings σημειώνει στην ανάλυσή της, ότι το «πάγωμα» των επιτοκίων θα περιορίσει τα οφέλη στην κερδοφορία από τα υψηλότερα επιτόκια, αλλά θα στηρίξει την ποιότητα του ενεργητικού περιορίζοντας τις πιέσεις καταβολής των υψηλών δόσεων στους δανειολήπτες.
Επισημαίνει, ωστόσο, ότι το μέτρο συνεχίζει να εφαρμόζεται και μετά από ένα χρόνο, όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα που έχουν θέσει οι τράπεζες, τότε η κερδοφορία τους θα δεχθεί πλήγμα, ενδεχομένως και ισχυρό.

Πριν από μία εβδομάδα η Morgan Stanley υποστήριξε η εν λόγω πρωτοβουλία των τραπεζών με τα επιτόκια, δεν θα έχει επίπτωση στις προοπτικές καθοδήγησης για φέτος, ούτε αλλαγές στις εκτιμήσεις του consensus των αναλυτών. 

Συγκεκριμένα οι συντάκτες της έκθεσης σημείωσαν ότι «για όλες τις ελληνικές τράπεζες, οι προβλέψεις για το 2023 βασίζονται σε ένα επιτόκιο της ΕΚΤ στο 2,5% με 2,8%, οπότε δεν υπάρχει αρνητική επίπτωση λόγω αυτού του μέτρου, κατά την άποψή μας. Ωστόσο, θα περιορίσει την περαιτέρω άνοδο από τις αυξήσεις των επιτοκίων στο χαρτοφυλάκιο ενυπόθηκων δανείων πέραν του 3%”, προβλέπει η τράπεζα».. 
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα