Αγορές

Fitch: Σε ύφεση Γερμανία και Ιταλία έως το τέλος του 2023


Παρά το γεγονός ότι η Ευρωζώνη αποφεύγει, έστω και οριακά την ύφεση, κραταιές χώρες όπως η Γερμανία αλλά και η Ιταλία θα ακολουθήσουν το μονοπάτι της καθόδου. Η Fitch Ratings εκτιμά ότι Βερολίνο και Ρώμη θα διολισθήσουν σε ύφεση έως το τέλος του 2023, σημειώνοντας ωστόσο ότι η συρρίκνωση των οικονομιών τους δεν θα είναι σοβαρή.

Η ανάλυση της Fitch έρχεται να «κουμπώσει» με πρόσφατες εκτιμήσεις θεσμών και οίκων, που αναμένουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων 50 μονάδων βάσης. Η επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι μια από τις συνέπειες της πολιτικής της ΕΚΤ, χωρίς έως τώρα να έχει αποδειχθεί αποτελεσματική απέναντι στον πληθωρισμό. Η χθεσινή ανακοίνωση για πληθωρισμό στη Γερμανία πάνω από το αναμενόμενο (9,3%), κατέδειξε ότι το πρόβλημα αν και έχει μετριαστεί, παραμένει ιδιαίτερα επικίνδυνο.

Η Fitch εκτιμά ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται ήδη σε «καθεστώς» ύφεσης και προβλέπει ότι οι ΗΠΑ κινδυνεύουν επίσης από μια «μέτρια» ύφεση προς το τέλος του 2023.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα