Τράπεζες

Fitch: Επωφελής για τη Eurobank η εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας


Θετική για την Eurobank χαρακτηρίζει ο οίκος Fitch τη σχεδιαζόμενη εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο, εκτιμώντας ότι θα συνέβαλε στη βελτίωση του επιχειρηματικού της μοντέλου και της ποιότητας ενεργητικού.

 Επισημαίνεται ότι η Eurobank κατέχει ήδη το 29,2% της Ελληνικής Τράπεζας και αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε ότι συμφώνησε να εξαγοράσει επιπλέον ποσοστό 18,9% ( 17,3% από χαρτοφυλάκια που διαχειρίζεται η αμερικανική PIMCO και 1,6% από τη Senvest Management). Θα συγκεντρώσει ετσι 48,1% και θα αυξήσει περαιτέρω το ποσοστό της καταθέτοντας υποχρεωτική δημόσια πρόταση για το υπόλοιπο 51,9%.

Ο αμερικανικός οίκος σημειώνει εξάλλου ότι η πρόθεση της Eurobank να αποκτήσει τον έλεγχο της κυπριακής τράπεζας συνάδει με τη στρατηγική για την εδραίωση της παρουσίας της σε βασικές ξένες αγορές όπως η Κύπρος.

Εάν ολοκληρωθεί, η εξαγορά θα βελτιώσει το επιχειρηματικό μοντέλο της Eurobank αυξάνοντας τη γεωγραφική διαφοροποίηση και θα οδηγήσει σε καλύτερη ισορροπία μεταξύ λιανικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ελληνική Τράπεζα επικεντρώνεται σε λιανικές δραστηριότητες, με ένα πολύ ισχυρό franchise καταθέσεων, ενώ η Eurobank είναι περισσότερο προσανατολισμένη προς τις επιχειρήσεις και έχει συγκριτικά ασθενέστερη καταθετική βάση.

Ένας συνδυασμός θα βελτίωνε οριακά την ποιότητα του ενεργητικού της Eurobank, που εμφάνιζε δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων 5,9% στο τέλος Ιουνίου 2023, αρκετά υψηλότερο από το 3,4% της Ελληνικής Τράπεζας.

Η Fitch  εκτιμά ότι η πλήρης απόκτηση της Ελληνικής Τράπεζας θα κόστιζε στη Eurobank τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ, με βάση το αντάλλαγμα των περίπου 168 εκατ. ευρώ που καταβλήθηκε για μερίδιο 17,3% και περίπου 16 εκατ. ευρώ που δόθηκε στην Senvest Management για το 1,6%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα