Τράπεζες

Fitch: Αναβάθμισε καλυμμένα ομόλογα Πειραιώς και Εθνικής


Ο οίκος αξιολόγησης Fitch προχώρησε σε αναβάθμιση εκδόσεων καλυμμένων ομολόγων της Πειραιώς και της Εθνικής Τράπεζας.

Συγκεκριμένα:

- Το NBG Programme I (NBG I) της Εθνικής Τράπεζας επιβεβαιώθηκε στην κλίμακα 'BB-' με σταθερό outlook και το  NBG Programme II (NBG II) αναβαθμίζεται σε 'BBB-' από 'BB-' με σταθερό outlook

- Το καλυμμένο ομόλογο της Πειραιώς αναβαθμίζεται σε 'BB' από 'BB-' με σταθερό outlook.

Οι παραπάνω αξιολογήσεις είναι έως και έξι βαθμίδες πάνω από τις αντίστοιχες των ελληνικών τραπεζών. Η Fitch σημειώνει ότι προχώρησε στην κίνηση μετά την αναβάθμιση των εκδοτών.

Αναλυτικά για την κάθε έκδοση η Fitch επισημαίνει τα εξής:

 

NBG I

Τα καλυμμένα ομόλογα που έχουν εκδοθεί υπό το συγκεκριμένο πρόγραμμα αξιολογούνται με «ΒΒ-», τέσσερις βαθμίδες πάνω το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Εθνικής, το οποίο βρίσκεται στο «CCC+».

NBG II

Τα καλυμμένα ομόλογα που εκδίδονται υπό το συγκεκριμένο πρόγραμμα αξιολογούνται με «ΒΒΒ-», επτά βαθμίδες πάνω από το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της Εθνικής Τράπεζας  και στο ίδιο επίπεδο με το «ταβάνι της χώρας» για την Ελλάδα.

Πειραιώς

Τα καλυμμένα ομόλογα της Πειραιώς αξιολογούνται με «ΒΒ», έξι βαθμίδες πάνω από το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο της τράπεζας, στο «CCC».

Υπενθυμίζεται ότι στις 8 Οκτωβρίου 2018, ο αμερικανικός οίκος προχώρησε στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ελληνικών τραπεζών μετά από τρία χρόνια, επικαλούμενος την απόσυρση των κεφαλαιακών ελέγχων που αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών.