Η ψηφιακή επιτήρηση είναι ένα από τα πολλά εργαλεία στη διάθεση κυβερνήσεων που έχουν την τάση να καταπνίγουν τις διαφωνίες.
Μια από τις πιο δημοφιλείς και αποτελεσματικές στρατηγικές είναι οι στοχευμένς διακοπές του διαδικτύου. Εάν η δυσαρέσκεια και οι διαμαρτυρίες αυξηθούν σε μια συγκεκριμένη επαρχία, η άμεση αντίδραση είναι να διακοπεί η τοπική πρόσβαση στο διαδίκτυο και να δημιουργηθεί μια συσκότιση πληροφοριών.
Στο Καμερούν, ο πρόεδρος Paul Biya, ο οποίος κυβέρνησε αυταρχικά και μερικές φορές άγρια τα τελευταία 35 χρόνια, χρησιμοποίησε την τακτική αυτή πέρυσι για να καταπνίξει τις διαμαρτυρίες στις αγγλόφωνες περιοχές της χώρας, λόγω των αντιληπτών οικονομικών και πολιτικών διακρίσεων από την πλειοψηφία των γαλλόφωνων.
Η απάντηση του Biya ήταν γρήγορη και σκληρή. Κάλεσε τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας να διακόψουν τις συνδέσεις και να αρνηθούν την παροχή υπηρεσιών Internet στις εν λόγω περιοχές. Για 93 ημέρες, οι πολίτες σε αυτές τις περιοχές δεν ήταν σε θέση να επικοινωνούν εσωτερικά ή με τον έξω κόσμο. Μέχρι την στιγμή που η κυβέρνηση αποκατέστησε την πρόσβαση στο διαδίκτυο, η οικονομική ζημία ήταν σημαντική για τις επιχειρήσεις ιντερνετικών υπηρεσιών - μια εκτιμώμενη απώλεια άνω των 3 εκατομμυρίων δολαρίων.
Όπως διαπίστωσε το παρατηρητήριο Privacy International σε μια πρόσφατη έκθεση σχετικά με την βιομηχανία επιτήρησης, 27 ισραηλινές εταιρείες και 122 εταιρείες με έδρα στις ΗΠΑ προσφέρουν τεχνολογία επιτήρησης και εισβολής σε διάφορους πελάτες.
Αν και αυτές οι πωλήσεις δεν είναι ακριβώς παράνομες, βρίσκονται στα όρια της νομιμότητας - κα σίγουρα παραβιάζουν ηθικούς κανόνες.τα ηθικά όρια. Γι αυτό πολλές κυβερνήσεις αρχίζουν να ασκούν μεγαλύτερο έλεγχο σε τέτοιες συναλλαγές.
Η τελευταία έκθεση του Freedom House για την ελευθερία στο Διαδίκτυο (Freedom on the Net) επισήμαινε ότι τα δύο τρίτα όλων των χρηστών του διαδικτύου κατοικούν σε χώρες όπου η «κριτική στην κυβέρνηση, τον στρατό ή την κυβερνώσα οικογένεια, υπόκειται σε λογοκρισία.
Πέρυσι οι αρχές σε 38 χώρες πραγματοποίησαν συλλήψεις βασισμένες αποκλειστικά στο περιεχόμενο των αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
ΠΗΓΗ: premium.pratiritis.gr