Επιχειρήσεις

Fiat και Renault δημιουργούν κοινό σχήμα


Τις δυνάμεις τους ενώνουν η Fiat Chrysler και η Renault για να δημιουργήσουν ένα κοινό σχήμα με ηγετική θέση στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία και να αντιμετωπίσουν από καλύτερη θέση την πρόκληση της μετάβασης στα ηλεκτροκίνητα οχήματα.

Οι δύο εταιρείες αναμένεται να επιβεβαιώσουν αύριο ότι βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για κοινό σχήμα, καθώς έχει συγκληθεί νωρίς το πρωί σε συνεδρίαση το διοικητικό συμβούλιο της Renaut, ενώ ήδη έχει ενημερωθεί για το θέμα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ, καθώς το γαλλικό Δημόσιο έχει το 15% των μετοχών της Renault.

Η συμφωνία που συζητείται θα περιλαμβάνει κάποια μεταβίβαση μετοχών της Renault στην Fiat, ενώ δεν είναι σαφές αν θα υπάρξει συγχώνευση των δύο εταιρειών. Πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση αναφέρουν ότι οι όροι της συμφωνίας δεν έχουν οριστικοποιηθεί.

 

Η Fiat και η Renault έχουν συνδυασμένη χρηματιστηριακή αξία που ξεπερνά τα 32 δισ. ευρώ και παγκόσμιες πωλήσεις 8,7 εκατ. οχημάτων. Αν στη συμμαχία προστεθεί η ιαπωνική Nissan, με την οποία συνεργάζεται η Renault, θα δημιουργηθεί η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, με πωλήσεις 13,8 εκατ. οχημάτων.