Επιχειρήσεις

Φεύγει από το χρηματιστήριο και η ΕΛΓΕΚΑ - Πήρε "πράσινο φως" για squeeze-out


Ενώ το ελληνικό χρηματιστήριο αποκτά αυξανόμενο ενδιαφέρον για τους διεθνείς επενδυτές, προσελκύει κεφάλαια και υποδέχεται νέες εταιρείες (Optima Bank, Trade Estates κλπ), παράλληλα συνεχίζεται η φυγή επιχειρήσεων, καθώς οι μεγαλομέτοχοι -ιδιοκτήτες τους επιλέγουν να καρπωθούν μόνοι τους, χωρίς “ενοχλητικούς” μικρομετόχους-εταίρους, τα οφέλη από την ανάκαμψη των εταιρειών τους και τις προοπτικές που διαγράφονται.

Στη μακρά λίστα των επιχειρήσεων που αποσύρθηκαν από το ΧΑ, θα προστεθεί σύντομα η ΕΛΓΕΚΑ, μία από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες του κλαδου εισαγωγής-εμπορίας και διανομής τροφίμων και συναφών προϊόντων.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε χθες το αίτημα του μεγαλομετόχου, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΛΓΕΚΑ Αλέξανδρου Κατσιώτη για υποχρεωτική εξαγορά των 1.799.759 μετοχών (ποσοστό 2,985%) που έχουν απομείνει στα χέρια μικρομετόχων μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας δημόσιας προσφοράς.

 Ο κ. Κατσιώτης ασκεί το δικαίωμα που του δίνει ο νόμος να αποσύρει την εταιρεία από το χρηματιστήριο, αναγκάζοντας τους μικρομετόχους να του παραδώσουν τις μετοχές τους στην τιμή της δημόσιας προσφοράς (0,566 ευρώ).

Επισημαίνεται ότι ο μεγαλομέτοχος της ΕΛΓΕΚΑ και τα πρόσωπα που ενεργούν συντονισμένα με αυτόν, έχουν συγκεντρώσει το 97,015% των μετοχών της εταιρείας, αυξάνοντας σημαντικά το συνολικό ποσοστό τους στη διαδικασία δημόσιας πρότασης.

Μετά τη χθεσινή απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που έδωσε το “πράσινο φως" για squeeze-out, μικρομέτοχοι που δεν αποδέχτηκαν την προσφορά των 0,566 ευρώ ανά μετοχή είναι υποχρεωμένοι πλέον να εκχωρήσουν τις μετοχές τους στον μεγαλομέτοχο, ώστε η ΕΛΓΕΚΑ να φύγει από το ταμπλό του ΧΑ.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα